Vérzékenység és gyermekvállalás

Forrás: Pharma Online
Vannak olyan betegségek, kóros állapotok, melynek során a várandósság magasabb kockázattal jár, így szorosabb követést, esetleg plusz/más terápiát és odafigyelést igényel. Dr. Ercsei Ibolya, a Trombózis-és Hematológiai Központ belgyógyásza és hematológusa elmondta, mi a teendő, ha valaki vérzékenyen vállalna gyermeket.

A véralvadás-vérzékenység kényes egyensúlyban van - ez teszi lehetővé a nagyobb vérveszteség elkerülését, valamint azt, hogy ne keletkezzenek életveszélyes vérrögök, trombózist okozva. Sajnos előfordulhat, hogy bizonyos okok (ez lehet veleszületett és szerzett is) miatt ez az egyensúly felborul és az egyik vagy a másik irányába csúszik. Vérzékenységkor az alvadásához szükséges valamely faktoroknak csökken a mennyisége vagy az aktivitása, esetleg nem is termelődik. Ilyenkor a legsúlyosabb az, amikor belső vérzések lépnek fel - ez nem csak veszélyes, de igen fájdalmas is lehet (pl. hemofília bizonyos típusánál). Szerencsére gyakoribb, amikor csupán erősebb menstruációs vérzés, fogínyvérzés, sérülések esetén hosszabb vérzési idő, illetve vashiányos vérszegénység hívja fel a figyelmet a problémára.

A vérzékenység kezelése a vérzékenység típusától, súlyosságától, a tünetektől függ. Előfordulhat, hogy semmilyen terápiát nem igényel (gyakori, amikor a beteg nem is tud az állapotáról, olyan enyhék a tünetek), de az is lehet, hogy gyógyszeres, injekciós kezelésre van szükség.

A vérzékenység lehet:

  • érfal eredetű
  • thrombocyta eredetű
  • véralvadási faktorok hiányával összefüggő (Hemofília, von Willebrand betegség)

Ezen belül a vérzékenység lehet veleszületett vagy szerzett.

Kezelési lehetőségek:

  • szerzett vérzékenység esetén a kiváltó betegség vagy ok kezelése
  • vérplazma adással a szükséges véralvadási enzimek szintjének emelése
  • Vérlemezke pótlás
  • Véralvadást segítő gyógyszerek adása
  • Alvadási faktorokat tartalmazó terápia

Vérzékenység és terhesség

Sok vérzékeny nőt foglalkoztat a kérdés, hogy vajon vállalhatnak-e gyereket, mennyire biztonságos.

A várandósság során a vér alvadékonyabbá válik (ezért is gyakoribb terhesség során a trombózis), így a vérzékenység is javul. Viszont a szüléskor az orvosnak körültekintően kell eljárnia, hiszen akkor a nagyobb mennyiségű vérvesztéssel kell számolni. Súlyosabb esetben a várandósság alatt faktorpótlásra szorul a kismama, csakúgy, mint a szülésnél és a szülés után 3-5 nappal (enyhe és közepes esetben is).

Dr. Ercsei Ibolya hozzátette, hogy ha nem történt meg, akkor a vérzékenységre utaló panaszok esetén (gyakori fogínyvérzés, nehezen csillapodó vérzések, orrvérzések, erős menstruáció) érdemes még a várandósság előtt laborvizsgálattal ellenőrizni a véralvadási funkcióit. Így idejében megfelelő terápiában tud részesülni a kismama, valamint kiderülhet, mi is okozza vérzékenységét.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!