A vegetáriánusok legegészségesebb tápanyagforrása
Fogyasztása számos jótékony hatást gyakorol szervezetünkre, ráadásul a krónikus betegségek megelőzésében is komoly érdemekkel bír. Bár sok fajtája van, tápanyagértékük nem sokban tér el egymástól. A bab színe és antioxidáns-tartalma a benne található fenol mennyiségétől függ: minél sötétebb, annál több fenolt tartalmaz. Ebből következik, hogy a legmagasabb antioxidáns-tartalma a vörösbabnak van.
Emellett remek B1-, K-vitamin-, folsav-, magnézium- és nátriumforrás. Ásványi anyagai közül jelentős a vas és a mangán, valamint található még benne foszfor, amelynek fontos szerepe van a csontozat és a fogak épségének megőrzésében.
Segíthet az elhízással szemben, csökkenti a koleszterin- és a vércukorszintet, a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát, valamint a rák kialakulását is. Magas számban tartalmaz resveratrol vegyületet, amely védi a DNS-t a károsodástól, tehát lassítja az öregedést, késlelteti a ráncok kialakulását, sőt a bőrt is üdén tartja.
A bab fehérjében, vízben, valamint rostokban gazdag. A szervezet lassan emészti, ezért a teltségérzet hosszan megmarad. Tápértéke magas, 20-25 százalék fehérjét tartalmaz, így remek húspótló étel a vegetáriánusok számára is. Sokan nem tudják fogyasztani puffasztó hatása miatt. Ez elkerülhető azzal, ha főzés előtt beáztatjuk, így főzéskor könnyedén megpuhul.
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Egy kézzel élők mindennapjait segíti a Semmelweis Egyetem videósorozata
- Egy betegség, amely fellángol a kávétól
- Ha próbára tesz a hőség
- Utazás ételallergiával
- Miért vagyunk boldogabbak, ha nyaralunk?
- Az első csonttörést újabb követheti, ha csontritkulás áll a hátterében
- 6 esti szokás, amitől boldogan indul majd a reggel
- Ingadozó testsúly, rossz közérzet, hiányzó nyári csúcsforma?
- Ezért fáradtak nyáron a magyarok
- Egészségünk „ujjlenyomata”, a mikrobióta
- Egy új korszak apái
- Janicsák Veca: „Tartani az egyensúlyt testben és lélekben”
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!