Legnépszerűbb termékek
Nincs találat
Legnépszerűbb cikkek
Nincs találat

A vegetáriánusok legegészségesebb tápanyagforrása

Módosítva: 10/9/2024 1 perc VitáltippekegészségEgészséges életVitaminokTáplálkozásZöldség-gyümölcsÉlelmiszerekreceptVegetáriánusÖsszes cikk
A bab könnyű hozzáférhetősége és alacsony ára miatt tökéletes választásnak bizonyul, ha egészségesebbé kívánjuk tenni mindennapi étrendünket.

Fogyasztása számos jótékony hatást gyakorol szervezetünkre, ráadásul a krónikus betegségek megelőzésében is komoly érdemekkel bír. Bár sok fajtája van, tápanyagértékük nem sokban tér el egymástól. A bab színe és antioxidáns-tartalma a benne található fenol mennyiségétől függ: minél sötétebb, annál több fenolt tartalmaz. Ebből következik, hogy a legmagasabb antioxidáns-tartalma a vörösbabnak van.

Emellett remek B1-, K-vitamin-, folsav-, magnézium- és nátriumforrás. Ásványi anyagai közül jelentős a vas és a mangán, valamint található még benne foszfor, amelynek fontos szerepe van a csontozat és a fogak épségének megőrzésében.

Segíthet az elhízással szemben, csökkenti a koleszterin- és a vércukorszintet, a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát, valamint a rák kialakulását is. Magas számban tartalmaz resveratrol vegyületet, amely védi a DNS-t a károsodástól, tehát lassítja az öregedést, késlelteti a ráncok kialakulását, sőt a bőrt is üdén tartja.

A bab fehérjében, vízben, valamint rostokban gazdag. A szervezet lassan emészti, ezért a teltségérzet hosszan megmarad. Tápértéke magas, 20-25 százalék fehérjét tartalmaz, így remek húspótló étel a vegetáriánusok számára is. Sokan nem tudják fogyasztani puffasztó hatása miatt. Ez elkerülhető azzal, ha főzés előtt beáztatjuk, így főzéskor könnyedén megpuhul.

A bab könnyű hozzáférhetősége és alacsony ára miatt tökéletes választásnak bizonyul, ha egészségesebbé kívánjuk tenni mindennapi étrendünket.