A diabétesz a demencia kockázatát is növeli

Forrás: Well PR
A 2-es típusú cukorbetegség nemcsak a stroke és a szívbetegségek, hanem a demencia kockázatát is jelentősen növeli.

A cukorbetegség és a demencia különálló fogalmakként bizonyára mindenki számára ismerősen csengenek, hiszen népbetegségek lévén évről évre egyre több ember mindennapjait nehezítik meg. A legfrissebb adatok szerint világszerte mintegy 537 millió felnőtt él diabétesszel: Magyarországon több mint 1,1 millió felnőtt és több mint ötezer gyermek, demenciával pedig mintegy 55 millióan küzdenek – hazánkban legalább 200 ezren. Azt azonban már kevesen tudják, hogy a két betegség, legalábbis az esetek egy részében bizony szoros összefüggésben állhat egymással.

Mi is az a cukorbetegség?

A diabétesz, vagy cukorbetegség egy olyan krónikus betegség, amelyről akkor beszélünk, amikor a hasnyálmirigy már nem képes inzulint termelni, vagy a szervezet nem tudja megfelelően hasznosítani az általa termelt inzulint. A szervezetben minden szénhidrát tartalmú élelmiszer glükózra bomlik, és az inzulin hormon az, amely elősegíti ezek bejutását a vérből a sejtekbe. Éppen ezért az inzulin termelésének vagy hatékony felhasználásának hiánya a vér glükózszintjének emelkedéséhez vezet.

A cukorbetegségnek alapvetően két fő típusát, az 1-es és a 2-es típusú diabéteszt különböztetjük meg. A cukorbetegek több mint 95%-a 2-es típusú cukorbetegségben szenved. Ez nagyrészt a túlsúly és a fizikai inaktivitás eredménye, a közelmúltig csak felnőtteknél fordult elő, de ma már gyermekek körében is egyre gyakoribb annak ellenére, hogy - az 1-es típusúval ellentétben - a diabétesz ezen fajtája életmódváltással megelőzhető lenne. Az 1-es típusú cukorbetegség oka és megelőzési módja mind a mai napig ismeretlen, általában napi inzulinadagolást igényel.

Mi is az a demencia?

A demencia nem egy specifikus betegség, hanem egy általános kifejezés a mindennapi tevékenységek végzését megzavaró emlékezés, gondolkodás vagy a döntéshozatal képességének károsodására. Leggyakoribb típusa az Alzheimer-kór. Bár a demencia leginkább az idősebb felnőtteket érinti, nem része a normális öregedésnek. Minden embert más-más módon érint akiváltó okoktól, egyéb egészségügyi állapotoktól és a személy betegség előtti kognitív képességeitől függően.

Hol itt az összefüggés?

Annak, hogy az évek óta tartó 2-es típusú cukorbetegség demenciához vezethet, számos oka van. Az egyik a cukorbetegség szívre és egyúttal agyra gyakorolt hatása: a magas vérnyomás és a szívelégtelenség ugyanis gyakran stroke-ot okozhatnak, ami a demencia egyik fő kockázati tényezője. Egyes tanulmányok azonban azt találták, hogy a cukorbetegség a stroke-tól függetlenül, a hipoglikémiás epizódok által is előidézheti a demens állapotot. Mert bár a vércukorszint szigorú szabályozásával a szívbetegségek, a stroke, valamint a hipoglikémia hosszú távú kockázata bizonyítottan csökkenthető, ma már számos kutatás alátámasztja, hogy egyes esetekben épp a túl szigorú kontroll az, ami hipoglikémiához, memóriavesztéshez és végül akár demenciához is vezethet. Ennek oka valószínűleg az, hogy az alacsony vércukorszint károsítja az agy memóriaközpontját. Végül, de nem utolsó sorban az egyik legérdekesebb hipotézis, hogy a cukorbetegség közvetlenül okozza az Alzheimer-kórt, sőt az Alzheimer-kórt még „3-as típusú cukorbetegségnek” is szokták nevezni, bizonyos, a diabétesszel közös jellemzői miatt.

A kocka el van vetve?

Szerencsére a 2-es típusú cukorbetegség életmódváltással, kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozással, rendszeres testmozgással és az optimális testsúly megtartásával az esetek jelentős többségében megelőzhető, ezáltal pedig a vele járó szövődmények, így a szívelégtelenség, a stroke és a demencia kockázata is minimálisra csökkenthető. Fontos azonban, hogy a legjelentéktelenebbnek tűnő tünetek esetén is ­– mint gyakori szomjúságérzet, lassan gyógyuló sebek, homályos látás, bőrleváltozások – konzultáljon kezelőorvosával, hiszen a betegség korai felismerése és a megfelelő kezelési mód meghatározása jelentősen hozzájárul a maradandó egészségkárosodás elkerüléséhez!

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!