Megférnek-e egymás mellett a gyógyszerek és az alkohol?

A téli hidegben néha még az is koccint egy-egy pohár itallal, aki egyébként sosem fogyaszt alkoholt. Ám mi történik, ha néhány órával korábban gyógyszert vettünk be, és mit tehetnek azok a krónikus betegek, akik rendszeresen gyógyszert szednek? Dr. Gulácsi-Gőgh Nóra, a pitvarosi Szent István Gyógyszertár szakgyógyszerésze elmondta, hogy mely gyógyszerek esetében mire szükséges figyelnünk.

Általánosságban elmondható, hogy bármilyen hatóanyagot is tartalmaz egy gyógyszer, a májnak mindenképp dolgoznia kell vele. Ugyanez az alkoholról is elmondható, így bármekkora mennyiséget is fogyasztunk, az mindenképpen befolyásolhatja a gyógyszer hatásfokát, tehát az alkoholfogyasztás nem javasolt a gyógyszerszedés mellett. Természetesen az alkohol minősége és töménysége között is van különbség, tehát előfordulhat, hogy bizonyos gyógyszerek mellett nem okoz gondot egy pohár bor vagy sör, de aki rendszeresen szed valamilyen gyógyszert, annak fokozottan ügyelnie kell erre.

Dr. Gulácsi-Gőgh NóraBetegségtípusok, amelyek mellett kizáró tényező az alkohol

Cukorbetegeknek az alkohol teljes mértékben tiltott, mert életveszélyes mértékben befolyásolhatja a vércukorszintet. A magas vérnyomással küzdőknek is ellenjavallt, és azoknak is tanácsos elkerülniük, akik pszichiátriai kezelés alatt állnak. De gyakorlatilag a rendszeres gyógyszerszedés mellett minden esetben meg kell fontolni az alkoholfogyasztást.

Fájdalomcsillapítók

Alapvető szabály, hogy fájdalomcsillapító alkalmazásakor tilos az alkoholfogyasztás. Egy gyógyszer hatásának kialakulásakor fontos az időfaktor is: egyrészt időre van szükség, amíg kifejti a hatását, és azt is számításba kell venni, hogy mennyi ideig tartja meg ezt a hatást egységes szinten. Ez a fájdalomcsillapítók esetében 4-6 óra, csak ezt követően kezd el kiürülni a szervezetből. Ebben az intervallumban nem szerencsés alkoholt fogyasztani, vagyis aki a vacsora előtt 2 órával bevett a fejfájására egy fájdalomcsillapítót, ne tervezzen vacsora utáni koccintást.

Nyugtatók és altatók

Az alkohol általában felerősítheti az altatók és nyugtatók hatását, vagy épp ellenkezőleg, akár csökkentheti is azt, tehát ebben az esetben is kerülendő az ivás.

Véralvadásgátlók

A véralvadásgátlót szedő betegek alapesetben is egy különleges betegcsoportot alkotnak, rájuk minden téren kiemelten kell figyelni, még egy egyszerű beavatkozás során is. Nem mindenki reagál ugyanúgy a kezelésre, sokaknál gyakori az orrvérzés, a szem bevérzése, és az is, hogy ha beütik a kezüket, azonnal hatalmas lila folt jelenik meg a bőrükön, ezért a vér­alvadásgátlók adagjának beállítása hosszabb folyamat. Az ő esetükben még bizonyos ételek is tiltottak, ezért érthető, hogy az alkoholt kerülniük kell, mert befolyásolhatja a gyógyszerek hatását, és nem kívánt mellékhatás alakulhat ki.

Allergia elleni készítmények

Ez nagyban függ attól, hogy a beteg milyen gyakorisággal/dózisban szed gyógyszert az allergiájára (szezonálisan vagy folyamatosan). Ha csak szezo­nálisan szükséges, természetesen egy pohár bor nem bűn, de ebben az esetben is figyelni kell, ugyanis ha korábban bármilyen negatív mellékhatást tapasztalt az alkohol és a gyógyszer együttes alkalmazása esetén, pl. másnapos volt, vagy sokkal rosszabb volt az általános közérzete, akkor ez egy intő jel, hogy nála ezzel nem érdemes kísérletezni.

Antibiotikumok

Ezeknél a gyógyszereknél is mindkét irányban eltérhet a kívánt hatás, és mindkettőt el kell kerülni. A túladagolás súlyos következményekkel járhat, de az sem sokkal jobb, ha tovább kell szedni az antibiotikumot, mert nem fejti ki a hatását kellő mértékben. Egy egyhetes kúra kibírható minden szempontból, ennyi áldozatot muszáj meghozni az egészségünkért.

Nem szájon át alkalmazandó gyógyszerek és gyógynövények

Minden bevitt hatóanyag a májba kerül, így pl. akár helyileg alkalmazható szerek (krémek, tapaszok) esetében is problémás lehet az alkohollal való találkozás, és tapasztalatok alapján nem véletlenül tilos egy-egy hatóanyag esetén a fogyasztása. Nem is gondolnánk, de akár gyógynövényekkel történő együttes alkalmazása is veszélyes lehet.

Alkohollal készült ételek fogyasztása

Amennyiben az adott ételt hőkezelik legalább 5-6 percig, az alkohol nagy része – típusától függően – el is párolog, és csak az ízanyagok maradnak jelen az ételben. Tehát egy vörösboros mártás pl. elfogyasztható így, amennyiben elég ideig főztük, akár kisebb is lehet az alkoholtartalma, mint pl. egy konyakos meggynek. Akkor kell fokozottan figyelni, ha egy étel tömény szeszesitallal készül, és esetleg utólag kerül bele.

Tünetek, ha kölcsönhatásba lépett a gyógyszer és az alkohol

A tünetek az adott gyógyszertől függően is változhatnak. Pl. egy antibiotikum túladagolását nehéz észrevenni, és sokszor a kölcsönhatás nem felfedezhető, mert úgy tűnik, mintha a beteg „csak” berúgott volna. De egy vérnyomással vagy vércukorszinttel kapcsolatos rosszullét már sokkal egyértelműbb. A szédülés, a hányinger, az általános rossz közérzet, fejfájás, a kettős látás, mind figyelmeztető jel, és természetesen a betegtájékoztatót is érdemes alaposan átolvasni, hiszen ez ad támpontot akkor is, ha valaki véletlenül fogyaszt alkoholos ételt vagy italt egy olyan gyógyszer szedése mellett, amelynél egyébként ez nem javallt. Természetesen a mennyiség itt is lényeges, egy pohár után valószínűleg még nem szükséges az ügyeletre rohanni, de komoly rosszullét esetén mindenképp mentőt kell hívni. A krónikus betegeket arra biztatnám, hogy mindig kövessék a kezelőorvos és az egészségügyi szakemberek tanácsait, és figyeljenek a saját egészségükre. Az ünnepi alkalmakkor sem érdemes veszélybe sodorniuk magukat, így mindig legyenek körültekintőek a gyógyszerek alkalmazása során – a jókedv soha nem az alkoholfogyasztás függvénye.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!