A korai menopauza leggyakoribb okai

Forrás: Nőgyógyászati Központ
A korai menopauza egyre több fogamzókorú nőt érint, és gyakran ez áll a sikertelen teherbeesés hátterében. De vajon mi okozza azt, ha valaki túl korán lép be a változókorba? A lehetséges okokról dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza tájékoztatott.

Mi a korai menopauza? 

A klimax rendszerint 45-55 éves kor között köszönt be, mely 3 fő fázisra különíthető el - azaz nem hirtelen, egyik napról (vagy egyik hónapról) a másikra megy végbe, hiszen több évet is felölelhet. Menopauzáról a hétköznapi értelembe véve akkor beszélünk, amikor a nő minimum egy éve nem tapasztalt menstruációs vérzést. Előtte természetesen már elkezdődik a folyamat, hiszen először a progeszteron, majd az ösztrogén szintje is lecsökken, és csak utána szűnik meg a menstruáció. Korai klimax esetén mindez előbb megy végbe.

A korai klimax okai 

Genetika

A genetika nagyban befolyásolja, mikor is lépünk be a változókorba. Amennyiben édesanyánknál vagy nagymamánknál hamar jelentkezett, akkor nekünk is számítani kell arra, hogy mi is korai menopauzával fogunk szembesülni. Ezt családtervezés esetén mindenképp vegyük figyelembe! 

Sugárzás, kemoterápia

A daganatellenes kezelések számtalan mellékhatással bírnak. Ilyen például az, hogy a menstruációs ciklust, peteérést összezavarják, nem beszélve az egyéb hormonális változásról, melyet generálhatnak. Igen gyakori, amikor a kezelések hatására korábban köszönt be a nőnél a menopauza. Éppen ezért szokták javasolni a petesejt lefagyasztást azoknak, akik gyermeket szeretnének a későbbiekben, ám sugár-vagy kemoterápián kell részt venniük.

Autoimmun betegség

Előfordulhat, hogy a korai klimax valamilyen autoimmun betegségre hívja fel a figyelmet, hiszen együtt járhat a két állapot. Pajzsmirigyzavar, Addison-kór esetén pl. igen gyakori. Ez utóbbi esetén a mellékvese nem tud elegendő hormont termelni, és egy téves immunválasz gyakran a petefészkeket támadja - mondja dr. Hetényi Gábor. 

Csillapítsa a tüneteket!

A (korai) klimax okozta panaszok igencsak rá tudják nyomni a bélyeget a mindennapokra. A tünetek csillapítása ellen több módszer is létezik: próbálkozhat különböző gyógynövényekkel, táplálékkiegészítőkkel, ám ha nem bizonyulnak elegendőnek, úgy hormonterápiára is van lehetőség. Hogy pontosan milyenre, azt a nőgyógyász dönti el, aki számításba veszi az esetleges kontraindikációkat is. Szerencsére ma már igen kis hormontartalmú készítményekkel is igazán jó eredményeket lehet elérni, ráadásul csökkentik a szív-és érrendszeri betegségek és a csontritkulás rizikóját is.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!