A zeller változatos felhasználása

Forrás: tudatosvasarlo.hu
Hús- és zöldségleveseink gumós ízesítője, salátáink kesernyés ízű, haragoszöld kiegészítője – ez a zeller. Mitől egészséges? Hogyan vásároljuk? Mit főzzünk belőle?

A zellernek a felhasználása szerint többféle változata van: gumós, halványító vagyis szár-zeller és metélő, vagyis a leveléért termesztett zeller is létezik.

A zeller múltja

A zeller a Földközi-tenger környékén Afrika északi partvidékéig őshonos, de megtalálható a Himalájától keletre is. Vad alakja inkább leveleket, mint szárat fejleszt, gumója kicsiny, ágas-bogas. Ősi iratok tanúsága szerint gyógyászati célokra már az i.e. IX. században is termesztették. Az egyiptomi sírokban zellerből készült díszítésekre bukkantak. A görögök szent növényként tisztelték, a Nemeában rendezett játékokon a győzteseket zellerkoszorúval köszöntötték.

Ételek ízesítésére először a római korban használták, bár visszafogottan, mivel egyúttal azt is tartották róla, hogy szerencsétlenséget hozhat. Teljes körű jogát a konyhában csak a XVII. században nyerte el.

A gyógyító zeller

✓ Az ősi (ayurvédikus) orvoslás a zeller magjait emésztési gondokra, meghűlésre, a vízháztartás szabályozására, ízületi bántalmakra, máj- és lépbetegségek kezelésére javallotta.

✓ Magas vitamin- (A, B1, B2, B6, C, E), ásványi anyag (magnézium, foszfor, vas, kálium, molibdén és magnézium) tartalma különösen értékessé teszi, s gazdag a rák megelőzésében fontosnak tartott antioxidáns kumarin-vegyületekben is.

✓ Kiváló forrása az élelmi rostoknak. Szabályozza a vérnyomást. Az érfalak ellazításával, illetve az epe működésének serkentésével csökkenti a vér koleszterinszintjét.

✓ A lombozat és a magvak illóolaj-tartalma kiemelkedő. Savtalanítja a vért, serkenti a májműködést, s ezáltal hozzájárul a szervezet méregtelenítéséhez. Tisztítja a bőrt; növényi hormon- és olajtartalma révén erősíti, nyugtatja idegrendszerünket.

✓ Szerves sótartalma erősíti a tüdő és a hörgők működését, pótolja a szervezet izzadás során vesztett ásványi anyag- és sótartalmát.

A zeller vásárlása és tárolása

Gumós zeller

Sima, kemény tapintású, méretéhez képest nehéz gumót válasszunk. A darabolva árusított gumó egészségi állapotáról közvetlenül is meg tudunk győződni. A nedves, puha foltok rothadásra utalnak, a szárazabb, vöröses csíkok a levegővel való érintkezésre. Ne vegyünk a szokásostól eltérő színű, annál sárgás-barnásabb gumót. A sértetlen gumó tisztítás nélkül, papírzacskóban, hűvös, szellős helyen, akár a kamrában is tárolható. A félbevágott, illetve hámozott gumót hámozás és a nedvesség teljes eltávolítása után tegyük a hűtőszekrénybe.

Szár- és metélőzeller

Keressünk húsos, nedvdús szárú, élénk színű levélnyeleket, foltosodástól mentes leveleket. A rothadás vagy rovarkárosítás nyomait figyelve nézzük meg a levelek eredési helyét is. A zeller a nyár előrehaladtával hajlamos magszárat fejleszteni: ez a levélnyél-köteg közepén fejlődik, erősen szálas, kesernyés ízű és vastagabb a többinél. Ez is fogyasztható, bár élvezeti értéke csekély. A megtisztított és alaposan szárazra törölt zellerszárat csavarjuk konyharuhába. 3-4 napig tárolhatjuk a hűtőszekrényben.

Felhasználás

A gumóból krémlevest, pürét készíthetünk, ízesíthetünk vele leveseket, kásákat. A szár és a levél nyersen vagy rövid párolás után kiválóan alkalmas salátába, kásákhoz, húsokhoz, zöldséges és húsos, sült egytálételekhez, mártásokhoz – ízesítésre és díszítésre egyaránt. Répával, almával, káposztával kombinálva kiváló ivólevet készíthetünk belőle. 2 teáskanálnyi összetört zellermagból remek vízhajtó teát készíthetünk.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!