A melanóma terjedését jelző tesztet fejlesztettek ki

Forrás: MedicalOnline
A Newcastle Egyetem kutatói a British Journal of Dermatology hasábjain számoltak be arról, hogy egy olyan tesztet fejlesztettek ki, amely képes a melanóma terjedésének vagy visszatérésének kockázatát megállapítani.

A teszt működési elve mögötti tudományos áttörést az a felismerés szolgáltatta, hogy a korai stádiumú, de terjedni képes melanómás sejtek TGFβ2 növekedési faktort bocsátanak ki. Ennek hatására a kőfalat összetartó malterhez hasonló szerepű AMBRA1, loricrin és claudin1 fehérjék mennyisége csökkenni kezd, és a bőrfelszínen folytonossági hiányok keletkeznek, ahol fekélyesedés indulhat meg.

A teszt a loricrin és az AMBRA1 szintjét méri a sebészileg eltávolított elváltozás környezetében, és elsődleges szerepe az, hogy ezen fehérjék szintjének változását kimutatva megbecsülhetővé tegye a melanóma terjedésének és kiújulásának kockázatát. A teszt eredményei alapján a kis kockázatú betegeknél az utánkövetési vizitek száma csökkenthető (és az idejében diagnosztizált betegek 75%-a ilyen), míg a nagy kockázatú betegeknél gyakoribb kontrollra és vizsgálatokra van szükség.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ajánlataink

Olvasna még a témában?

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!