Gombócérzet a torokban - mit tehetünk ellene?

Forrás: Fül-orr-gége Központ
A gombócérzés hátterében több betegség is állhat, ám néhány esetben mégsem sikerül konkrét elváltozást kimutatni. Ilyenkor felmerül, hogy a panaszt a stressz és/vagy a nyaki izmok feszessége okozza.

Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy milyen gyakorlatok segíthetnek enyhíteni a feszültséget a torokban, nyakban és állkapocsban.

Ezeket az izmokat használjuk a beszédhez

A hangképzésben nagyságrendileg száz különböző izom vesz részt. Ezek beszéd közben az agy irányításával egyszerre működnek. Ha az izmok túl gyengék vagy a koordinálásuk valamilyen okból nem tökéletes, akkor beszéd- és hangképzési problémák is jelentkezhetnek – magyarázza dr. Holpert Valéria. Logopédiai foglalkozások során a túl feszes izmokat célzott gyakorlatokkal lehet lazítani, a gyengéket pedig erősíteni.

A gombócérzés fül-orr-gégészeti kiváltó okai

A gombócérzés a torokban nagyon gyakori, sok felnőtt keresi fel a fül-orr-gégészeti rendeléseket ilyen panasszal. A sokszor nehezen körülírható tünet nem jár kifejezett fájdalommal, nem torokfájásról van szó, sokkal inkább egy állandó nyomás érzés, mintha valami a torkunkon akadt volna.

Dr. Holpert Valéria elmondta, hogy gombócérzés esetén fontos első körben a fül-orr-gégészeti vizsgálat. Ennek során ki lehet zárni az esetleges gége, hangszalag problémákat, egyéb elváltozásokat, amelyek a panaszt okozhatják. Gyakori, hogy a kiváltó ok nem fül-orr-gégészeti eredetű, hanem reflux betegség miatt jelentkezik, ilyen esetben a gasztoenterológussal együtt szükséges kezelni a beteget.

Gombócérzés – stressz és szorongás miatt

Előfordulhat azonban olyan eset is, hogy konkrét elváltozás nem mutatható ki, de a gombócérzés nem szűnik, s ezzel jelentősen rontja a beteg életminőségét. Kiváltó okként felmerül a stressz és a szorongás szerepe is. Ilyenkor a nyaki, állkapocs és torok területén lévő izmok ellazításával sok esetben eredményesen lehet kezelni a problémát.

Néhány egyszerű gyakorlat segít a nyaki izmok ellazításában – magyarázza dr. Holpert Valéria. Ilyen például, ha ásítást imitálunk, majd lassan kifújjuk a levegőt, miközben az ajkakat fokozatosan összezárjuk. Egyszerű, de hasznos a légzőgyakorlat is, melynek során ülő testhelyzetben a kezünket a hasunkra tesszük, lassan beszívjuk a levegőt, rövid ideig benntartjuk, majd lassan kifújjuk. Az arcizmokat átmozgató gyakorlatok és a vállizmok lazítása is segíthet, ezeket a mozdulatokat érdemes szakembertől elsajátítani. A gombócérzés kezeléséhez ezért - ha a fül-orr-gégészeti kivizsgálás nem mutat elváltozásokat – logopédus, gyógytornász segítségére és stresszkezelő technikák elsajátítására is szükség lehet.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!