Mi állhat a puffadás hátterében?

Forrás: Ultrahang Központ
A puffadás igen gyakori tünet, melyet minden ember megtapasztal bizonyos időközönként, általában valamilyen étel vagy ital fogyasztását követően. Egészségügyi problémára akkor kell gyanakodni, amikor a tünet gyakran előjön vagy visszatér, valamint ha látszólag minden ok nélkül jelentkezik. Dr. Csemez Imre, az Ultrahangközpont radiológusa elmondja, milyen problémákat jelezhet az állapot, és hogy miben segíthet a hasi ultrahang vizsgálat.

Néhány szóban a puffadásról

A puffadás jellemző oka a belekben felhalmozódott gáz, mely tüneteinek súlyossága a megnövekedett haskörtérfogattól, illetve az enyhe diszkomfortérzéstől az erős fájdalomig és hányinger/hányásig is terjedhet. Az egyik leggyakoribb emésztőrendszeri panasz, és szinte nincs is olyan ember, aki időről időre ne tapasztalná meg, főleg puffadást fokozó ételek fogyasztását követően (pl. hüvelyesek, keresztesvirágúak). Ilyenkor a panasz rendszerint hamar jelentkezik és gyorsan el is múlik.

Mi minden okozhatja?

Amennyiben kizárható, hogy bizonyos ételek fogyasztása után vagy nem megfelelő étkezési kultúra (pl. habzsolás, levegőnyelés) következtében lépett fel a puffadás, és az állapot tartósan fenáll, esetleg visszatérő, úgy érdemes utánajárni, mi is okozza a problémát. Ennek feltárása időigényes folyamat lehet, hiszen számtalan betegség és kóros állapot állhat a puffadás hátterében, például:

  • Stressz
  • Ételintoleranciák és -allergiák
  • Bizonyos autoimmun betegségek (pl. cöliákia)
  • Fertőzés
  • IBS (irritábilis bél szindróma)
  • Felszívódási zavarok
  • Bizonyos gyógyszerek
  • Crohn-betegség
  • Székrekedés
  • Kontaminált vékonybél szindróma (SIBO)
  • Hormonzavar, hormonális változással járó állapotok (pl. terhesség)

Mikor van szükség ultrahang vizsgálatra?

Puffadás esetén az okok kiderítéséhez az alábbiakra van szükség: fizikális vizsgálat (a has kézzel történő áttapogatása, nyomogatása), a terület fonendoszkópos meghallgatása, gasztroenterológiai vizsgálat. Ezen túlmenően nem ritkán ultrahang vizsgálat elvégzése is indokolt lehet, mely során jobban szemügyre vehetőek a hasi szervek és erek, felfedezhetőek az oda nem illő képletek és elváltozások. Fontos, hogy a vizsgálat előtt ne fogyasszon puffasztó hatású ételeket vagy italokat, valamint ha épp puffadásos panaszokkal küzd, vegyen be puffadásgátló készítményt, mivel a gázbuborékok nagyfokú jelenléte jelentősen korlátozhatja a vizsgálat értékelhetőségét - tanácsolja dr. Csemez Imre, az Ultrahangközpont radiológusa. Maga a vizsgálat fájdalommentes, azonnali eredményt ad, ráadásul jó oldala, hogy bármikor, többször is megismételhető.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!