Az alacsony tesztoszteronszint jelei

Forrás: hrdoktor.blog.hu
A tesztoszteron az egyik legfontosabb férfihormon, amely számos élettani funkciót befolyásol, hiánya azonban nem mindig egyértelmű.

A tesztoszteron a herék Leydig-sejtjeiben termelődik az agyalapi mirigy által vezérelt FSH- és LH-hormonok hatására. A szervezet szinte minden pontján fontos szerepe van: befolyásolja a szellemi és fizikai teljesítő képességet, az agyi tevékenységet, a kedélyállapotot, a nemi vágyat, növeli az izmok fehérjetermelését, vagyis az izomtömeget, az izomerőt, emeli a hemoglobinszintet, a csontképződést, szabályozza a prosztata működését, hatással van a tápanyagcserére, a szénhidrát- és a zsírfelszívódásra, a szív- és az érrendszer működésére.

Máshogy összefoglalva a tesztoszteronszint hatással van a férfias megjelenésre, a nemi jellegre, a viselkedésre, a libidóra, a szexuális teljesítményre, a csontfejlődésre, az izomerőre is hatással van, de szerepet játszik a memória és az idegrendszer megfelelő működésében, sőt egyes kutatások a kockázatvállalási döntésekkel is kapcsolatba hozzák.

Mi jelzi az alacsony tesztoszteronszintet?

Az alacsony tesztoszteronszintnek nincsenek jellemző tünetei. Jelentkezhet:

• fáradékonyság
• gyengeség
• kimerültség
• izomtömegcsökkenés
• vérszegénység
• enerváltság
• motivációhiány
• ingerlékenység
• hangulati válság
• depresszió
• a szexuális vágy és aktivitás csökkenése.

Külső jele lehet:

• a fokozott izzadás
• a száraz, fakó bőr
• a szőr- és hajhullás
• a kopaszodás
• a nőies emlők
• a hasra történő, „alma típusú” elhízás.

A tesztoszteronhiány elősegítheti a cukorháztartás zavarát és növeli a cukorbetegség kockázatát. Idős férfiak csontritkulása, kis trauma hatására bekövetkező súlyos csonttörései mögött lehet tesztoszteronhiány, mivel a csontképződéshez is nélkülözhetetlen a tesztoszteronból képződő öztradiol.

A tesztoszteron hiánya esetén nemcsak a libidó esik vissza, hanem a szexuális teljesítmény is: merevedési zavarok jelentkezhetnek, hiszen ez a hormon amellett, hogy az agyban befolyásolja a késztetést, az erekcióhoz szükséges enzimek működését is szabályozza, hatással van a hímvessző barlangos test izomzatának működésére. A férfimeddőség hátterében is állhat a tesztoszteronhiány. Gyermek- és kamaszkorban a test-, illetve szeméremszőrzet hiánya és a nemi szervek fejletlensége is jelezheti az alacsony tesztoszteronszintet.

Hogyan növelhető természetesen a tesztoszteronszint?

Az életkor előrehaladásával a tesztoszteron természetes módon csökken, így az egészséges tesztoszteronszint az adott az életkor függvénye. Szintjét a laboratóriumi vérvizsgálat során állapítják meg. A szükséges mennyiség alsó határértékét az Európai Andrológiai Akadémia 230 ng/dl (8 nmol/l) értékben határozza meg.

A fent felsorolt tünetekkel természetesen orvoshoz kell fordulni, hiszen más egészségügyi probléma is szerepelhet a kiváltó okok között. Ha beigazolódik a hiány, a kezelés mellett az érintett maga is sokat tehet a tesztoszteronszintjének normalizálásáért, növeléséért.

Ehhez az életmód tudatos átgondolása segíthet hozzá. Fontos a megfelelő időtartamú és minőségű alvás biztosítása, mert ez elősegíti a tesztoszteron termelődését. A zavartalan alvás érdekében tanácsos mindennap ugyanabban az időben, hűvös, csendes, jól szellőztetett, stresszforrásoktól, elektromos berendezésektől mentes szobában, legalább két órával az utolsó étkezés után nyugovóra térni.

Az étrend fehérje-, szénhidrát- és zsírtartalma legyen kiegyensúlyozott, az alkohol fogyasztását jobb kerülni. Az ásványi anyagok és nyomelemek, például a magnézium, a cink és a B6- és a D-vitamin megfelelő bevitele is fontos a tesztoszteron képződéséhez.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!