Akiknek méreg a tej

Szerző: Szimpatika
A tej élet, erő, egészség! Na de mi van azokkal, akiknek a tej finoman fogalmazva is nem kívánatos panaszokat okoz?
Napi egy pohár tej, az egészséges táplálkozásunk nélkülözhetetlen része. A tejcukor – érzékenyeknek viszont már ez a mennyiség is méreg lehet. Ugyanis hiányzik a szervezetünkből a laktáz nevű enzim, ami a tejtermékekben megtalálható tejcukor felszívódását segíti elő.

Amikor a tejcukor nem tud bomlani, bomlatlanul megy keresztül a tápcsatornán. A szervezet számára tehát nem hasznosítható.

Hazánkban minden harmadik ember tej-azaz laktóz érzékeny. Érdekes, hogy az afrikai fekete lakosság 75%-ánál hiányzik a tejcukor megemésztéséhez szükséges enzim, ez az arány a dél-kelet ázsiaiaknál pedig még magasabb, a lakosság majdnem 100%-át érinti.

Mivel az anyatejben is megtalálható a tejcukor, ezért a leginkább veszélyeztetettek azok a csecsemők, akik tejérzékenységgel születnek. A laktóz érzékenység genetikailag kódolt, vagyis mindkét szülőtől az ezt hordozó gént kell örökölni ahhoz, hogy az utód ebben az enzimhiányos betegségben szenvedjen.

A másik kialakulási formája és ez gyakoribb, amikor 3-6 éves kortól folyamatosan csökkenni kezd, majd megszűnik a laktáz nevű enzim aktivitása a szervezetben. De felnőttkorban is kialakulhat valamilyen betegség következtében.

Valkovszki Bernadettről 19 évesen derült ki, hogy laktóz érzékeny. Az első tünetek a hasmenés és a hányás volt. Nem tudták pontosan ennek az okát. Utána annyira súlyossá vált ez a helyzet, hogy kiszáradt és kórházba került kivizsgálásra, és akkor jöttek rá erre a problémára.

Bernadetten hosszas kivizsgálások után elvégeztek, egy úgynevezett hidrogéntesztet, aminek segítségével pontosan kimutatható a tejcukor érzékenység. A vizsgálat során a betegnek először bele kell fújnia ebbe a műszerbe, ami a kilélegzett hidrogéngáz mennyiségét méri. A kijelzőn megjelenő számot a későbbiekben alapértéknek tekintik. Ezt követően egy magas tejcukor tartalmú italt itatnak a pácienssel. Majd 15 perc elteltével ismét megmérik a kilélegzett hidrogéngáz mennyiségét. Ezt 8 alkalommal ismétlik. Majd összevetik a kapott értékeket. Amennyiben a kilélegzett hidrogén szintje az ötödik fújás után 30 és 100 közötti értéket mutat, biztos, hogy tejcukor érzékenységgel állnak szemben.

A tejcukor érzékenységben szenvedőknek meg kell válogatniuk, mit helyeznek a kosarukba egy vásárlás alkalmával. Ugyanis nemcsak a tejtermékek, hanem az édességek és a felvágottak is tartalmazhatnak laktózt.
Azonban nem kell mindenről lemondaniuk, hiszen számos olyan élelmiszer kapható már, aminek a tejcukor tartalma alacsony. Akik bár ebben az enzimhiányos betegségekben szenvednek, de nem akarnak lemondani napi tej adagjukról, azoknak egy tabletta a segítség.

Különböző gyógyszerek léteznek a probléma kezelésére, mint a nálunk is kapható rágótabletta, aminek az elrágását követően a tejjel illetve a tejcukorral készült élelmiszerek lényegében panasz nélkül fogyaszthatók.

A betegség egyre több embert érint, ugyanis az élelmiszerekben található tartósítószerek hozzájárulnak a laktáz enzim csökkentéséhez. Ezt jelzi, hogy Magyarországon az elmúlt 30 évben megduplázódott a tejcukor-érzékenységben szenvedők száma.

Forrás: Freepress.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!