Hogyan maradjunk egészségesek télen?

2022. 01. 13.
Forrás: Heim Pál Gyermekkórház
A tél hallatán sokaknak rögtön a hideg, a megfázás, orrfújás és az influenza jut eszébe. Pedig ez az évszak sokkal többet tartogat mindenki számára: a hófödte táj gyönyörű látványa, szánkózás és séta a szabadban, síelés kedvenc síterepünkön, vagy korcsolyázás a befagyott tavon. A betegeskedés nem szerves része a télnek, ezért ha szem előtt tartunk néhány apróságot, nem kell lemondanunk az értékes élményekről.

Télen az immunrendszerünk nagyobb terhelés alatt van, mint az év többi részében. Ilyenkor nem csupán a hideg hőmérsékletnek van kitéve szervezetünk, hanem különösen sok kórokozó hemzseg a levegőben, tapad meg környezetünkben a különböző felületeken, és könnyedén megbetegedést okozhatnak. Egy felnőtt átlagosan kettő-négy alkalommal, míg egy gyermek akár nyolcszor is megfázhat vagy influenzás lehet évente. Az influenzaszezon beköszöntével azonban kis odafigyeléssel és néhány házi praktikával minimalizálhatjuk a megbetegedéseket, és egészségesen vészelhetjük át a telet.

Mivel a kórokozók főképp a légutakon vagy a nyálkahártyán keresztül támadnak, ezért a megelőzésben az egyik legalapvetőbb dolog a kézhigiénia. Jártunkban-keltünkben sok mindenhez hozzáérünk, megfogjuk a kilincset, kapaszkodót, bankjegyeket vagy a mobiltelefonunkat. Egy tanulmány, mely az influenzavírus különböző felületeken való túlélését vizsgálja, kimutatta, hogy ez a vírus a felületekre kerülve még 12-24 óra elteltével is okozhat fertőzéses megbetegedést. A baktériumok és vírusok így csupán egy érintéssel a kezünkre tapadhatnak, melyeket ezt követően akár egy rágógumi bevételével vagy szemünk megdörzsölésével könnyedén szervezetünkbe juttathatunk. Ezért figyeljünk oda, hogy minél sűrűbben mossunk kezet – főleg tömegközlekedés, bevásárlás után, és még a legkisebb étkezés előtt is. Ha biztosra akarunk menni, használjunk antibakteriális szappant vagy kézfertőtlenítő gélt, melyek megbízhatóan lépnek fel a különböző kórokozók ellen. A kézmosásra fordítsunk legalább 20-30 másodpercet, és szenteljünk kiemelt figyelmet a tenyér, az ujjközök, a hüvelykujj és a körmeink alatti rész alapos tisztítására. Ezt követően folyó vízzel öblítsük le kezeinket, és szárítsuk meg tiszta, száraz törülköző segítségével.

„A téli időszakban megnő az influenza és a megfázás rizikója – valamint a koronavírussal is számolnunk kell. Ilyenkor ajánlatos kiemelten figyelni a higiéniára: tüsszentsünk és köhögjünk zsebkendőbe, melyet azonnal dobjunk ki a szemétbe; kézmosáshoz használjunk antibakteriális szappant és fertőtlenítsük a rendszeresen érintett felületeket lakásunkban. Ezek az apró praktikák már hozzájárulhatnak ahhoz, hogy elkerüljük az influenzát és a meghűléses megbetegedéseket is” - mondta Dr. Fekete Ferenc, a Heim Pál Gyermekkórház osztályvezető főorvosa.

Ha sok időt töltünk zárt helyiségben – pl. irodában vagy tanteremben –, akkor figyeljünk a rendszeres szellőztetésre. Ez főleg akkor nagyon lényeges, ha sok emberrel tartózkodunk egy légtérben, mert így gyorsabban használódik el a levegő, és a vírusok szabadon garázdálkodhatnak.

A megfelelő mennyiségű, szabadban végzett testmozgással, akár egy könnyű sétával is sokat tehetünk azért, hogy megfelelő kondícióban legyünk.

Az egyik legalapvetőbb dolog a megelőzésben a személyes higiénia mellett a megfelelő táplálkozás. Figyeljünk oda arra, hogy lehetőleg télen is sok gyümölcsöt fogyasszunk – részesítsük előnyben a magas C-vitamin tartalmú gyümölcsöket, mint például a citrom, a narancs, a mandarin, a grapefruit vagy a kivi. Akik különlegesebb ízekre vágynak, azok válasszák a pomelót, a gránátalmát vagy rágcsáljanak áfonyát –ezek a gyümölcsök szintén sok értékes vitamint és antioxidánst tartalmaznak. Ha pedig inkább a zöldségeket kedveljük, akkor együnk a kelkáposztát, brokkolit, spenótot, kelbimbót vagy répát, melyek a szabadgyökök lekötésében segítenek.

Ezek mellett télen is fontos, hogy kellő mennyiségű folyadékot igyunk: célszerű meleg italokat vagy leveseket is fogyasztanunk.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!