Gyermekkorban eldől, ki lesz allergiás

Bizonyos allergének sokáig és alattomosan fejtik ki hatásukat a szervezetünkben: akár egy-két éven keresztül is okozhatnak egészségügyi problémákat. Azonban már gyermekkorban eldől, ki lesz allergiás.

Míg télen csak azok szenvedtek az allergiától, akik a háziporra, penészre vagy épp a háziállatokra érzékenyek, most már azok is nagy bajban vannak, akiknek a pollenek okoznak gondot. „Az allergiaszezon már a mogyorófélék és az aranyvessző virágzását követően egkezdődik, amit a korán virágzó fák tovább súlyosbítanak. Emellett egész évben allergiát okoz az arra érzékenyeknél a házipor, illetve a penész is." – mondta dr. Maródi Márta, az Ezüstfény Klinika fül-orr-gégésze.

Nem mindig egyszerű megtalálni az okot

Mint minden betegségnél, úgy az allergia esetében is alapos kivizsgálással kezdődik a probléma kezelése. „Bár a klasszikus szénanátha tüneteit mindenki felismeri, de ha a tünetek összemosódnak, például fülgyulladással vagy arcüreggyulladással, nehezebb felismerni, hogy mi a valódi baj. Ezért először alaposan kikérdezzük a beteget a tünetek megjelenésével kapcsolatban, valamint arról, hogy a szülei allergiásak voltak-e. Ezután két irányba indulhatunk el. Vagy azonnal elvégezhetjük a szükséges vizsgálatokat és rögtön gyógyszeres kezelést javaslunk, vagy hosszabb időn át kell tesztelni a problémát okozó esetleges allergéneket (pl. fűszerek, fémek, tartósítószerek), ezt a bőrön elvégzett Prick-teszt vagy vérteszt segítségével azonosítjuk. Nem mindig mutatható ki könnyen az allergia, néha 1-2 év is beletelik, mire kiderül, mi okozza a kellemetlen tüneteket. Néha ugyanis alig jelennek meg a bőrön, így sokáig nem is lehet észrevenni ezt a betegséget. Lelki problémák, fizikai megterhelés, a vírusos megbetegedések mind beindíthatják az addig csendes tüneteket.” – beszélt a vizsgálatok menetéről Dr. Maródi Márta fül-orr-gégész.

Nem múlik el, ha felnövünk

Bár sokan azt hiszik, hogy a gyermekkori allergiát ki lehet nőni az évek során, ez sajnos nem igaz. „Gyerekeknél tejallergiával kezdődik általában a betegség, ezért is tartalmazzák az ajánlások, hogy egyéves korig a kicsik ne kapjanak tehéntejet, ebből alakul ki később ekcéma, majd az asztma és a későbbi, kamasz- és felnőttkori problémák. A túl sterilen tartott gyerekek között van a legtöbb allergiás. A kicsik esetében tényleg igaz, hogy „kell egy kis kosz”. Egyes bakteriális fertőzések ugyanis stimulálják és erősítik az immunrendszert, míg a vírusok csak gyengítik azt. A környezeti ártalmak miatt egyre több az allergiás beteg. Beszorultunk a városokba, ezért több a betegség, a vírusfertőzés, mely a gyerekek immunrendszerét gyengíti.” – tudtuk meg az Ezüstfény Klinika szakorvosától.

Nem gyógyítható, de kezelhető

Néhány hangzatos hirdetés azt állítja, hogy bizonyos csodás kezelések segítségével meggyógyulhatnak az allergiás betegek. Sajnos azonban ez nem így van. „Az allergia a szokásos szerekkel nem gyógyítható, csak az immunterápiával. Az allergének hatása miatt az immunrendszer gyengül. Az allergiás hajlam örökölhető, vagy a születés utáni első évben dől el, hogy valaki beteg lesz-e. Az immunterápiás kezelés során az allergént kis dózisban, gyógyszer formájában juttatjuk a szervezetbe. Ez a módszer 80-90%-ban szünteti meg az allergiás tüneteket, de hosszú idő kell ahhoz, hogy maximálisan kifejtse a hatását. A kezelés során nyelv alá csöpögtetendő gyógyszert használunk, a nyelv alatt ugyanis olyan immunsejtek vannak, melyekben jobban kifejlődik az ellenanyag. A másik fajta, allergia elleni gyógymódként ismert szteroidos kezeléseket csak rövid ideig, maximum 2 hétig lehet tabletta formájában alkalmazni, mivel ennek hatása kiszámítható. A sokak által ismert szteroidos injekciós kezelés eredménye azonban nem látható előre és befolyásolhatja a vérnyomást, a vércukor szintjét is, ezért hivatalosan nem ajánlott a használata. A vény nélküli szerek nem rosszabbak, mint a vénykötelesek. Hatásfokuk szinte ugyanolyan, a fő hatóanyagtól függ, beválik-e, a mellékhatásokhoz pedig gyorsan hozzá lehet szokni. Hosszú távú allergia esetén mindenképpen forduljunk orvoshoz, rövid időn át tartó tünetek esetében jók lehetne a vénymentes gyógyszerek.” – számolt be a lehetséges kezelési módokról dr. Maródi Márta fül-orr-gégész szakorvos.

Az allergia nem halálos, de nagyon kellemetlen

Bár – az anafilaxiás sokk kivételével, ami fulladással járhat – az allergia nem veszélyezteti az életet, nagyban rontja annak minőségét. Az orrfolyás, a fül- és arcüregproblémák a mindennapokban is kellemetlen perceket okoznak, ráadásul az allergiás ember gyakrabban lesz beteg legyengült immunrendszere miatt. Gyermekek esetében a legrosszabb szövődmény az asztma. A rohamok akár életveszélyes állapotot is előidézhetnek, de ha jól kezelik és figyelik a betegség lefolyását, ezek megelőzhetőek.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!