Megmentették a kihaltnak vélt tequila-halat

Forrás: ng.hu
A mexikói hal esete természetvédelmi sikertörténetnek tekinthető.

A Zoogoneticus tequila egykor egy nyugat-mexikói folyó lakója volt, a faj az 1990-es évekre tűnt el a természetből. A kutatók és helyi lakosok munkájának köszönhetően ugyanakkor sikerült megóvni az állatot, idővel pedig vissza is telepítették eredeti élőhelyére – számol be az AP Hírügynökség. A faj esetét ma már a Természetvédelmi Világszövetség a visszatelepítés egyik sikeres példájának tekinti.

Nagyjából három évtizeddel ezelőtt néhány diák aggódni kezdett, amiért a parányi hal eltűnt a Tequila-vulkán közelében húzódó Rio Teuchitlánból. Az állat a környezetszennyezés, az emberi aktivitás és az idegenhonos fajok megtelepedése miatt szorult ki a helyi vizekből.

Forás: Cedricguppy - Loury Cédric

Omar Domínguez, a Michoacáni Egyetem munkatársa tanulóként kezdett el foglalkozni a fajjal, amelyre a szakértő szerint akkoriban már csak az idősebbek emlékeztek. 1998-ban nemzetközi összefogás kezdődött, hogy az akváriumi egyedek segítségével megmentsék a halat.

2012-ben Domínguezék egy mesterséges tóba 40 párt telepítettek, két évvel később pedig már mintegy 10 ezer példányuk volt. Ezt követően úszó ketrecekben folytatták a faj tanulmányozását. A hal visszatelepítése már csak azért is fontos, mert képes szabályozni a veszélyes kórokozókat terjesztő szúnyogok populációit.

Domínguez szerint az adathiány miatt nehéz megmondani, hogy jobb-e a vízminőség, az viszont biztos, hogy az élővilág esetében javulás figyelhető meg. Miután a tequilahalak a ketrecekben is szaporodtak, több egyedet megjelöltek, majd elengedték őket. 2017 közepére az egyedszám 55 százalékkal nőtt, 2021-re pedig a folyó újabb részén is felbukkant a faj.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!