Hogy cukorbetegen se kelljen a fehér bot

2010. 11. 30.
Szerző: Szimpatika
Az elváltozások ugyanis a beteg számára hosszú ideig tünetmentesek maradhatnak, és gyakran csak visszafordíthatatlan stádiumban kerül a cukorbeteg a szemészhez.
A megelőzésre hívja fel a figyelmet dr. Tóth Eszter, az Oxygen Medical szemész szakorvosa.


Az Amerikai Egyesült Államokban a 24-72 éves lakosság körében a cukorbetegség a vakság első számú okozója - a Transitions Optical's Healthy Sight Institute szerint. És bár ezt az anyagcsere-betegséget elsősorban belgyógyász, endokrinológus, esetleg gyermekorvos diagnosztizálja, gyakran a szemészeti vizsgálat mutatja ki, a még tünetet nem okozó diabéteszt.

Aki pedig már tud a cukorbetegségéről, mindenképpen el kell mennie a szemészorvoshoz is. Nagyon fontos a betegek megfelelő tájékoztatása, hiszen tisztában kell lenniük a rendszeres szakorvosi vizsgálat jelentőségével és a megfelelő szemvédelemmel. Az elővigyázatossággal megelőzhető számos, a szemet érintő komplikáció.

- Mint a gyógyítás számos területén, a cukorbetegség okozta szemészeti problémák esetében is döntő jelentősége van a korai felismerésnek. A diabéteszes betegeknél ugyanis gyakrabban alakul ki zöldhályog, szürkehályog, illetve a szemmozgató  izmok bénulása. A szövődmények közül azonban a legsúlyosabb a diabéteszes retinopathia, mely a szem fényérzékelő idegszövetének, a retinának a betegsége. A kutatások szerint az 50 év feletti páciensek 23.5 százaléka érintett valamilyen szemészeti elváltozásban is. – érzékelteti a probléma súlyosságát dr. Tóth Eszter, szemész szakorvos.

Ami csak a szemfenékből látszik

A cukorbetegség szemészeti szövődményei napjainkban a betegek közel egyharmadánál lépnek fel, és minden tízedik cukorbetegnél súlyos látásromláshoz vezetnek. Sajnos a szövődmények sokáig tünetmentesek maradhatnak, éppen ezért van döntő jelentősége a szemészeti szűrővizsgálatoknak.

A szemfenéki elváltozások egyik formája sem jár fájdalommal, vagy külső, látható, érezhető gyulladással. A korai szakaszban a beteg látása teljesen normális lehet, csak szemfenék-vizsgálattal mutatható ki az elváltozás. A fájdalmatlan szemfenék vizsgálat során az orvos pupillatágításban, egy speciális eszköz segítségével a szemfenékre irányítja a fényt, majd az onnan visszatükröződő kép alapján ítéli meg a szemfenék illetve az erek állapotát. A szemfenéki erek állapota tájékoztatást ad a beteg egyéb szerveiben (szív, vese stb.) lévő erek állapotáról, mely fontos információ a pácienst kezelő orvosnak.

A szükséges vizsgálatokat már a cukorbetegség diagnózisát követően ajánlott elvégeztetni. Ilyenkor a szakorvos minden részletre kiterjedő szűrést végez, s az eredmények függvényében határozza meg a kontroll időpontját. A vizsgálatokat általában fél-egyévente, szükség szerint gyakrabban kell ismételni. Különösen fontos a cukorbeteg kismamák nyomon követése, számukra a fogantatás előtt, az első trimeszterben, illetve a szemészeti állapot súlyosságától függően 1-2 hetente ajánlott a vizsgálat elvégzése.

A szemet védeni kell

Az öröklött tényezőkön túl az érintettek fokozottan ki vannak téve a környezeti veszélyeknek is, különösen az ultraibolya sugárzásnak van nagy szerepe. A sugárzás a jó látásélességet veszélyezteti. Kancsalságot és szemfáradtságot is okozhat. Ahhoz, hogy megelőzhetőek legyenek a későbbi problémák és megőrizhető legyen a látásélesség, a cukorbetegeknek különösen ajánlott az UV-szűrős szemüvegek viselése. Optimális megoldást jelenthet, ha az érintettek úgynevezett adaptív, vagyis fényre sötétedő lencsével ellátott szemüveget készíttetnek, amely csökkenti a sugárzást és kiszűri a káros sugarakat.

Forrás: Oxigen Medical

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!