Hazánkból is észlelték a James Webb űrteleszkópot

Forrás: ng.hu
Az űrteleszkóp igen halvány fénypontként látszott, azonban mind amatőr, mind professzionális eszközzel sikerült megörökíteni.

Alig néhány nappal az űrteleszkóp karácsonyi indulását követően hazánkból is megfigyelhető volt a fénypontja, amint lassan halad a bolygónktól 1,5 millió kilométerre lévő állomáshelye felé. Az űrteleszkóp égi útjának koordinátái nyilvánosan elérhetőek, így bárki, aki megfelelő távcsővel rendelkezik, megkeresheti.

Vega Csillagászati Egyesület így számolt be a sikeres észlelésről: „Az indítást követően a JWST égi koordinátáit, óránkénti bontásban közzétette a NASA, ezek alapján az amatőrcsillagászok is megkereshetik. December 31-én még nem jártunk sikerrel, amikor a VCSE Virtuális Szilveszterén a távvezérelt egyesületi csillagvizsgálóból kerestük (leszállt a köd, jöttek a felhők, és a tűzijátékok zavarták a megfigyelést). Az új év első estéjén azonban Mezei Balázs zalaegerszegi amatőr csillagász saját távcsövével, otthonából megörökítette az űreszköz mozgását. A képek készítésekor az Orion csillagképben járt az űrteleszkóp. Az azonosítást Mezei Balázstól függetlenül Dr. Csizmadia Szilárd csillagász, a DLR munkatársa is megerősítette (DLR: Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt, Német Lég- és Űrkutatási Központ).”
Mezei Balázs felvételeit egy 250/960 Newton teleszkópon keresztül készítette, amelyet kiegészített egy GPU korrektor, a használt kamera egy QHY163m volt.

Szintén sikeresen fotózták le a JWST fénypontját a Piszkéstetői Obszervatóriumból, még 2021. december 28-án hajnalban, egy néhány perces derült időszakban. Az obszervatórium Schmidt-távcsöve segítségével megörökített fénypont ekkor a Hold átlagos távolságának megfelelő, 388 ezer kilométeres messzeségben járt tőlünk, ekkor az Orion csillagképben látszott. A 3-szor egy perces felvételen jól látszó JWST fényességét a csillagászok +14,3, vagy +14,4 magnitúdósnak becsülték (ez kb. a Pluto törpebolygó tőlünk látható fényességének felel meg), így feltételezik, hogy majd később, ha a végleges helyére érkezett az űrteleszkóp, akkor is látható marad a Földről, persze csak megfelelő műszerekkel.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!