Egyre több embert érintenek a gyomor- és bélrendszeri panaszok

Forrás: Budai Allergiaközpont
Puffadás és székrekedés – két igen gyakori gyomor-és bélrendszert érintő panasz, amivel sokan naponta küzdenek. Dr. Németh Alíz gasztroenterológus, hepatológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy milyen életmódbeli szokások játszhatnak szerepet a kellemetlen tünetek megjelenésében, illetve az elmulasztott kivizsgálás és kezelés komoly szövődményeire is felhívta a figyelmet.

Ezért érint egyre több embert a puffadás

Azt az életmódot, amit a legtöbben folytatunk nap mint nap, ahogyan egyensúlyozunk a munkahelyi feladatok és a családi élet között, az állandó rohanást sajnos a gyomor- és bélrendszer működése is megérzi. Különösen az ünnepek előtt és után nehéz a napi rutint követni, a testmozgásra és az étkezésekre figyelni, a dohányzást a fokozott stressz ellenére is mellőzni. Ezek ugyanis külön-külön is előhozhatják a gyomor- és bélrendszeri tüneteket, vagy fokozhatják a már meglévő panaszokat.

– A kevés folyadék- és rostfogyasztás, a mozgáshiány miatt lelassul az anyagcsere, székrekedés, aranyeresség jelentkezhet.

– A kialakult túlsúly fokozza a zsírmáj, a cukorbetegség, a magas-vérnyomás betegség, a szív- és érrendszeri problémák és a vastagbél diverticulosis, daganatok kialakulásának kockázatát.

– A dohányzás gyomor- és nyombélfekélyt, illetve a gyomor gyulladását okozhatja. Emellett az is ismert, hogy összefüggésbe hozható a reflux betegséggel és a nyelőcső-, gyomor-, hasnyálmirigy- és vastagbéldaganatok kialakulásával.

– A krónikus alkoholfogyasztás fő okozója lehet a gyomorgyulladásnak, gyomorfekélynek, nyombélfekélynek, májgyulladásnak és a hasnyálmirigy gyulladásának. Ezen túl pedig fokozza több szerv esetében – például máj, hasnyálmirigy – a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát.

– Az életmódbeli tényezők kapcsán gyakran elfeledkezünk róla, pedig nagyon fontos szerepe van többek közt a gyomor-és bélrendszer egészségének megőrzésében is az alvásnak. A kevés alvás például gyengíti az immunrendszer működését, de nem elegendő alvás esetén az étvágyat szabályozó hormonális egyensúly is felborul, éhesebbnek érezzük magunkat a nap folyamán. Az elhízás és a következményes zsírmáj, puffadás és a cukorbetegség kockázata tehát megnő az elégtelen alvás miatt.

Ha panaszai vannak, forduljon orvoshoz!

Puffadás és székrekedés esetén elterjedt a vény nélküli, gyors megoldást ígérő készítmények használata, ám ezek sajnos sok esetben csak elfedik a valódi problémát. A hosszabb ideje fennálló tünetek tartós kezeléséhez a kiváltó okot kell megkeresni és megszüntetni. A terápia fontos része az életmódváltás, a fizikai aktivitás növelése, a táplálkozási szokások átalakítása. A kivizsgálás során gondolni kell a háttérben fennálló betegségekre is. Gyakori például, hogy pajzsmirigy alulműködés okozza a székrekedést, a puffadás hátterében akár laktóz intolerancia is állhat, de bizonyos gyógyszerek – nyugtatók, altatók – szedése is hajlamosíthat rá.

Komoly szövődményekkel jár, ha elmarad a kivizsgálás

A puffadás zavaró, az érintettek feszélyezve érzik magukat, a hasfeszülés, fájdalom miatt nem tudnak a munkára koncentrálni, délutánra szorossá válnak a nap kezdetén felvett ruhák. A mielőbbi kezelés azonban nem csak az életminőség szempontjából fontos. A béltartalom meglassulása fokozza a vastagbélrák kialakulásának kockázatát, illetve gyakoribb a vastagbél diverticulosis, illetve ezek gyulladása. Az erőlködéssel járó székletürítés fokozza az aranyeresség kockázatát, a végbélen berepedést, szakadást idézhet elő, amelyek fájdalommal és vérzéssel járhatnak. A nagyon súlyos székrekedés kemény, beékelődött székletrögökhöz vezet, amelyet már erős haspréssel sem lehet kiüríteni, ekkor orvosi segítség válik szükségessé.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!