Szilveszter egy demenciával élő beteggel

Forrás: felejtek.hu
A szilveszteri ünneplés szükségszerűen változtatásokra szorul, amikor valaki egy demenciával élőnek nyújt személyes gondoskodást. Néhány jó tanács segítségével azonban könnyebben vesszük majd a felmerülő akadályokat, és valóban ünneppé válhat az új évbe történő átlépés.

Vissza az időben

Idén szilveszterkor tegyünk időutazást a régmúlt korokba. Készíthetünk dekorációt vagy parti-kalapokat az elmúlt évtizedek stílusában, és a zenét is szolgáltassák régi előadók. Ez a demenciával élő szerettünknek segíthet felidézni kellemes emlékeit, ám emellett az egész család jól szórakozhat. Játszhatunk kvízeket is az adott évtizedek eseményeivel.

Gasztrotúra a Föld körül

Az Alzheimer-betegséggel vagy más demenciával élő személy számára nem feltétlenül szerencsés, ha éjfélig várunk az ünnepléssel. Ehelyett jobb megoldás, ha egész napra kiterjesztjük a mulatságokat. Remek szórakozás lehet, ha a világ minden tájáról származó ételeket szolgálunk fel a nap során, kisebb adagokban. Így a kellemes új élmények mellett a demenciával élő szerettünk jóllakottságát is biztosítjuk egész nap.

Újévi fogadalmak 

Az újévi fogadalomtétel olyan népszerű szokást jelent, amit nem érdemes kihagyni az Alzheimer-kórral vagy más demenciával élő szerettünk hagyományaiból. Üljük körbe az asztalt és sorban haladva mindenki osszon meg legalább egy olyan dolgot, amit megfogad a következő évre. Játékos formába is önthetjük a tradíciót, ha ahelyett, hogy elmondanánk, mindenki leírja egy papírcetlire a fogadalmát, majd bedobjuk ezeket egy kalapba és egyesével kihúzva őket ki kell találni, ki írhatta azt.

Kézműveskedés

Az egész család számára fontos, hogy megőrizzük kedves emlékeinket az évről. Érdemes ezeket egy-egy családi albumba rendezni. Gyűjtsük össze az év során készült fényképeket és kellemes emlékeket idéző mozijegyeket, buszjegyeket, cetliket és más emlékeket. Szilveszter napján ezen gyűjteményt elővéve segíthetünk az Alzheimer-kórral élő szerettünknek elrendezni a képeket vagy azok fénymásolatát egy színes kartonlapokból összefűzött albumba. Az emlékek felidézése érdekes beszélgetést indíthat el a család minden tagja között.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!