5 reggeli rutin, hogy jobban induljon a napunk

Forrás: hrdoktor.blog.hu
Az, hogy hogyan indul a reggelünk, jelentősen meghatározza egész napunk minőségét. Ha szeretnénk produktívak lenni anélkül, hogy feláldoznánk az egészségünket, akkor érdemes beépíteni a reggeli rutinunkba az alábbi tippeket.

Több kutatás is kimutatta, hogy az egészséges reggeli rutin nemcsak az aznapi fizikai és lelki állapotunkat optimalizálja, hanem hosszú távon is kiegyensúlyozottabbá, egészségesebbé tesz bennünket. A kutatások megállapításai szerint a reggeli rutin kialakítása és követése fontosabb, mint az, hogy pontosan milyen tevékenységet végzünk.

Fontos, hogy a reggeli rutinunkat mindig annak függvényében alakítsuk ki, hogy mi a legfontosabb cél, amit el szeretnénk érni. Ha a munkahelyi hatékonyságunkat szeretnénk növelni, akkor a munkahelyünkre beérve érdemes az aznapi feladataink priorizálásával kezdeni a napot. 

Száműzzük a hálószobából a kütyüinket!

Rengetegen alszanak úgy, hogy fejük mellett ott van a mobiljuk, tabletjük. Van, aki olyankor tölti, van, aki ébresztőóraként használja azt. Ennek következtében pedig reggel az első dolguk az, hogy amint kinyitják a szemüket, megragadják a telefonjukat, és megnézik az emailjüket, Facebook-oldalukat, átfutják a híreket és így tovább.

A Pew Research Center szerint annyira a mobilok rabjai vagyunk, hogy 67%-unk akkor is rápillant a telefonjára, amikor az nem is pittyeg. Brit kutatók tanulmánya szerint ez pedig az ún. „lemaradást élményt”, angol rövidítéssel FOMO (fear of missing out) idéz elő, amely folytonos stresszel és szorongással jár.  Nem a legjobb módja annak, hogy jó érzéssel keljünk fel az ágyunkból… 

Ehelyett érdemesebb ébresztőórára ébredni, a szeretteinket köszönteni reggel. Már 10-15 perc, amit ilyenkor a párunknak, gyerekünknek szentelünk, megerősíti a kapcsolatunkat velük. Ha egyedül élünk, használjuk ezt az időt arra is, hogy egy kicsit átgondoljuk a napunkat, élvezzük a frissítő reggeli zuhanyt, a kávé illatát. Nagyon fontos ez az értékes idő, amit magunknak ajándékozhatunk, mert így megakadályozhatjuk azt, hogy „robotpilóta” üzemmódban teljen az egész napunk.

Üljünk le a reggeliző asztalhoz és étkezzünk egészségesen!

Az egészséges reggeli feltölt energiával, javítja a rövid távú memória működését és segít abban, hogy hosszabb ideig és intenzívebben koncentráljunk.

Reggel a friss zöldségek és gyümölcsök olyan hatással vannak a szervezetünkre, mint amikor átszellőztetünk egy szobát. Ők biztosítják a szervezet számára a szükséges vitaminokat, lúgos ásványi anyagokat, antioxidánsokat, klorofillt és más vegyületeket, amelyek nélkülözhetetlenek a jó egészséghez. A klorofill, amely elsősorban a zöld zöldségekben található meg, segít regenerálni a vért, emellett rákellenes, gyulladásgátló hatású is. Sokan azonban nem szeretik a salátát vagy nincs idejük reggel előkészíteni, összevágni a zöldségeket. Nekik azt javasoljuk, hogy készítsenek turmixot. Kombináljuk bátran a gyümölcsöket, zöldségeket és a különféle fűszereket. Könnyen emészthető, ízletes és tápláló reggeliket készíthetünk például banánból és spenótból, vagy almából, céklából és gyömbérből. Készíthetjük vízzel vagy valamilyen növényi tejjel is ezeket az italokat.

A reggelit lehetőleg az asztalhoz ülve, nyugalomban fogyasszuk el. Az így magunkhoz vett ételnek ugyanis jobban érzékeljük az ízét, így kevésbé valószínű, hogy túl sok ételt veszünk magunkhoz.

Vállasszunk egy számunkra szimpatikus mozgásformát és végezzük rendszeresen!

Kétségtelen, hogy a testmozgás jótékony hatással van a fizikai és mentális egészségre, továbbá a hangulatunkra és a produktivitásunkra is. Ha ez eddig kimaradt volna az életéből, mert egyszerűen nem szeret mozogni vagy lusta, próbálja csak ki egy hétig, hogy mennyivel jobban érzi magát már pár perc mozgás után is. Jóga, tánc, úszás, biciklizés, spinning, súlyemelés? Mindenkihez más illik, ezért érdemes addig keresni, amíg meg nem találjuk azt a mozgásformát, amely boldoggá tesz minket. A rendszeres testmozgás javítja a kognitív funkcióinkat, pozitívan befolyásolja a vércukorszintünket, amelynek köszönhetően még energikusabbak lehetünk.

Meditáljunk, olvassunk bele kedvenc könyvünkbe vagy hallgassunk zenét!

Számos tanulmány kimutatta, hogy a meditáció, illetve a számunkra kedves tevékenységek gyakorlása segítenek a stressz feloldásában és abban, hogy tudatosabban bánjunk az időnkkel. Mindezen túl egészségünkre is pozitív hatást gyakorolnak, javítják az immunrendszer működését, valamint csökkentik a fájdalmat és a gyulladást a sejtek szintjén. A tudatos jelenlét alapú mindfulness segítségével nemcsak a stressztüneteket tudjuk enyhíteni, hanem a visszatérő vagy krónikus pszichés problémák, például a krónikus depresszió kezelésére is alkalmas. A mindfulness egyesíti a tudatos jelenléten alapuló meditációt és a kognitív terápiát, amely a depresszió kezelésben a jelenleg létező legjobb módszer. Lényege, hogy megfigyeljük a gondolatainkat és megtanuljuk a megfelelő módon kezelni őket. Hiszen jellemzően a gondolatok teszik depresszióssá az embereket oly módon, hogy mindennek a negatív oldalát helyezik előtérbe.

Rangsoroljuk a napi teendőinket!

Ha csak reagálunk arra, amit az élet vagy épp az emailfiókunk elénk sodor, akkor nem tudunk sem az időnkkel, sem az életünkkel boldogulni. Kutatási eredmények alapján a konkrét célokkal rendelkező emberek magabiztosabbak és motiváltabbak, mint azok, akik nem rendelkeznek előre kijelölt célokkal és megvalósítási tervekkel. Ezért legyünk proaktívak, és már reggel tervezzük meg előre a munkanapunkat. Figyeljünk oda arra, hogy a céljaink mindig egyértelműek és megvalósíthatóak legyenek! Kezdjük a napot a legproblematikusabb ügyekkel, hiszen az azok megoldásából fakadó megkönnyebbülés nagy energiákat szabadít fel bennünk. Az is nagy segítség, ha kicsit korábban megyünk be a munkahelyünkre, hangolódunk, beszélgetünk kicsit a kollégáinkkal, még mielőtt belevágnánk a nehezébe.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!