Robbanékony galaxist örökített meg a Hubble űrtávcső

Forrás: ng.hu
A rendszerben néhány éve egy szupernóvát észleltek az amatőr csillagászok.

Oldalról készített felvételt az NGC 3568 galaxisról a Hubble űrtávcső. A rendszer egy ún. küllős spirálgalaxis, és 57 millió fényévre fekszik a Tejútrendszertől a Kentaur csillagképben.

Az NGC 3568 különlegessége, hogy 2014-ben egy nagy felvillanásának sugárzása elérte a Földet. Az esemény egy szupernóvához volt köthető, a hatalmas robbanás bizonyos nagy tömegű csillagok halálát jelöli. A felvillanást nem profik, hanem az új-zélandi Backyard Observatory Supernova Search programba becsatlakozó amatőrök csillagászok észlelték.

Fotó: NASA

A NASA és az Európai Űrügynökség (ESA) közös űreszköze rengeteg adatot gyűjtött, hogy kitapossa az utat a közelgő James Webb űrteleszkópnak. A kutatók a Hubble Advanced Camera for Surveys és Wide Field Camera 3 nevű műszereivel gyűjtött információkat vetette össze földi távcsövek adataival, hogy megismerjék a fiatal csillagok és az őket kialakító hideg gázfelhők közötti kapcsolatot.

A James Webb űrtávcső egyik fő feladata az lesz, hogy felmérje a csillagok életciklusát, különösen születésüket. Az űreszköz infravörös tartományban vizsgálódva a felhőkbe bepillantva a cseperedő égitesteket is megfigyelheti majd.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!