Fűszerallergia: mire érdemes figyelni az ünnepek során?
Akár a lakás illatosításához használjuk párologtatóban, akár a bőrünkre kenjünk vagy a süteményekben fogyasztjuk, bizonyos fűszerek sajnos allergiás reakciót okozhatnak. Van, akit az illatosító miatt tüsszögő és/vagy köhögő rohamok kínoznak, nehézlégzése jelentkezik, de akár asztmás roham is kialakulhat. A krémekben található illatanyagok bőrpírt, kiütést, viszketést okozhatnak. Az ételekben elfogyasztva pedig főként gyomor- és hasi panaszok jelentkezhetnek az arra érzékenyeknél, de súlyos esetben anafilaxia is kialakulhat.
Sok a nem diagnosztizált érintett
Aki allergiára hajlamos vagy ekcémás a bőre, különösen fontos, hogy figyeljen az esetleg megjelenő reakciókra. Ekcémás gyermekeknél megfigyelték, hogy a perubalzsam, természetes és mesterséges vanília fogyasztásának hatására a vizsgált 11 gyermekből 9-nél okozott ekcémás reakciót, egy esetben pedig Quincke-ödémát. Egy 2011-es cikk szerint a fűszerallergia 10 ezer felnőttből 4-13-at érint, azonban a kutatók azt is kiemelték, hogy az előfordulása minden bizonnyal jelentősen aluldiagnosztizált. A probléma felismerése sok esetben nehéz, a kivizsgálást könnyen tévútra viheti például a tünetek egyéb ételintoleranciához, allergiához való hasonlósága, de megbízható tesztekre is szükség van ahhoz, hogy a kiváltó okot pontosan meg lehessen állapítani.
Ezek okozzák a legtöbb panaszt
A fűszerek és illatanyagok közül a legtöbb panaszt a fahéj és vanília mellett a fokhagyma, a bors és a fűszerpaprika okozza. Allergia esetén a tünetek csak akkor szűnnek meg, ha a beteg kerüli az allergént. Nem fogyasztja, nem használ allergén tartalmú kozmetikumokat. A helyzetet nehezíti, hogy nincs külön szabályozás arra vonatkozóan, hogy a gyártók kötelesek feltüntetni a fűszereket az összetevők közt, a termékek csomagolásán.
Az élelmiszerek, illatosítók és tusfürdő, testápoló készítmények mellett figyelni kell még fogkrémekre és gyógyhatású készítmények összetevőire is. Fűszerallergia esetén sok esetben épp a természetes, natúr összetevőket – például gyulladáscsökkentő tulajdonsága miatt is gyakran használt fahéjat, vagy szív- és érrendszer egészségét támogató fokhagyma kivonatot – tartalmazó termékek okoznak panaszt.
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Egy kézzel élők mindennapjait segíti a Semmelweis Egyetem videósorozata
- Egy betegség, amely fellángol a kávétól
- Ha próbára tesz a hőség
- Utazás ételallergiával
- Miért vagyunk boldogabbak, ha nyaralunk?
- Az első csonttörést újabb követheti, ha csontritkulás áll a hátterében
- 6 esti szokás, amitől boldogan indul majd a reggel
- Ingadozó testsúly, rossz közérzet, hiányzó nyári csúcsforma?
- Ezért fáradtak nyáron a magyarok
- Egészségünk „ujjlenyomata”, a mikrobióta
- Egy új korszak apái
- Janicsák Veca: „Tartani az egyensúlyt testben és lélekben”
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!