A természet terápiás hatása a demenciával élőkre

Forrás: felejtek.hu
Az angol Jersey szigetén található idősotthon demenciaosztályát teljesen átalakította Joanne Creavey festőművész. A szürke falak helyett most már a természet képeiben gyönyörködhetnek a demenciaosztály lakói.

Joanne az egyik helyiséget tengerparti jelenettel festette meg. Az ápolók itt sirályhangokat játszhatnak le a lakóknak, hogy megidézzék a parti séták hangulatát.

Egy másik szobát pedig tavaszi kertként álmodtak újra. A festőművész gyümölcsfa képével díszítette a falakat és az otthon személyzete szobanövényeket vett a helyiségbe, hogy a lakók megérinthessék a földet és a növényeket. A padlóra puha műfű került, ezzel is imitálva a természet közelségét.

A falakra festett képek segíthetnek majd a demenciával élőknek az ellazulásban és csökkenthetik pszichés nehézségeiket.

Az otthon igazgatója, Tracey Gentry elmondta, hogy mára már számtalan kutatás igazolta a nyugodt környezet pozitív hatását a lakók gyógyszerszükségletére és viselkedéses tüneteire nézve.

Hozzáette, hogy az otthon megszépítésével az volt a céljuk, hogy olyan megnyugtató közösségi helyiségeket hozzanak létre, ahol biztonságos módon élvezhetik a demenciával élő lakók a természet és a tengerpart kellemes hatását.

Az otthonban azt is fontosnak tartják, hogy a demens lakók szabadon sétálhassanak, megtapasztalhassák a környezetüket és megérinthessenek dolgokat, ám ezt kontrollált, biztonságos keretek között tehessék.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!