Hogyan válik ihatóvá a szennyvíz és a tengervíz?

Forrás: ng.hu
Kótai László, az ELKH Természettudományi Kutatóközpont Anyag- és Környezetkémiai Intézetének tudományos főmunkatársa tart előadást 2021. december 16-án, az Alkímia ma című ismeretterjesztő sorozatban.

A tiszta víz szükségessége és jelentősége megkérdőjelezhetetlen. A föld vízkészletének azonban csak egy kis része édesvíz, annak is csak egy része hozzáférhető. Ugyanakkor a mindennapi tevékenységeink során olyan mértékben szennyezzük a felhasznált vizet, hogy a természetes öntisztulási folyamatokon alapuló körforgásba már csak előzetes tisztítás után juttathatjuk vissza. Ez a folyamat a szennyvízkezelés, az előadás ezekről a folyamatokról szól. Egy speciális szegmens, amikor a természetes „szennyezőként” jelenlevő sótartalom (tengervíz) eltávolítása a cél és a feladat, amely során a tengervízből ivóvíz készíthető.

Az ELTE Kémiai Intézet 2007-ben indult Alkímia ma című sorozata elsősorban a kémia iránt érdeklődő 11. és 12. évfolyamos középiskolásoknak szól, de a szervezők örömmel látnak mindenkit, aki szeretné nyomon követni a tudományág legfrissebb eredményeit. A látványos bemutatókkal, kísérletekkel, kvízjátékokkal és más meglepetésekkel színesített előadásokat élőben közvetíti a Galileo Webcast tudományos portál, és utólag is megtekinthetők a programsorozat Facebook-oldalán, illetve az előadás sorozat Youtube-csatornáján. A kurzus 2009 óta tanárok számára akkreditált harminc órás, térítésmentes továbbképzést is nyújt.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!