Biztonságos a klónozott hús?

2010. 11. 27.
Szerző: Szimpatika
Független tudósok szerint biztonságos a klónozott állatok és azok utódaiból származó hús és tejtermékek fogyasztása.
Nem klónok
Angol Élelmiszeripari Szabványok Hivatala megvizsgálja a tanulmányokat, mielőtt az angol parlament elé terjeszetené a javaslatot, mely szerint engedélyezzék a klónozott állatok fogyasztását Nagy-Britanniában.

A Soil Association szervezet szerint, továbbra is megválaszolatlanok az a kérdés, hogy a fogyasztók számára biztonságos-e ezen állatok húsának fogyasztása.

Brit tudósok szerint viszont nem találtak jelentős különbséget a a klónozott és a hagyományos hús hatásaiban.

Eddig három esetről tudnak amikor klónozott hús került kereskedelmi forgalomba Nagy-Britanniában.

Két állat egy USA-ban klónozott tehén utódjaként került a vágóhídra, míg egy borjú egy londoni hentesboltban fejezte be életét.

Az Angol Élelmiszeripari Szabványok Hivatala(FSA) szerint a borjú azon nyolc állat közül az egyik melyek ugyan Angliában születtek, de anyjukat az USA-ban klónozták.

AZ Egyesült Államokban, Dél-Amerikában és Ázsiában a farmereknek lehetősége van klónozott állatokat tartani, hogy növeljék a húst és tejtermelést. Európára más szabályok vonatkoznak, azok a farmerek akik klónozott húst akarnak a piacra dobni külön engedéllyel kell, hogy rendelkezzenek.

Pallab Ghosh a BBC tudományos újságírója szerint ez valójában tiltást jelent, mivel a sszabályok megszegése esetén 5000 font büntetést kell fizetni. Egyes farmerek szerint eleve hátrányból indulnak az európai farmerek, mert külön engedélyt kell kérniük.


A kritikusok szerint viszont nem szabadna piacra kerülnie ilyen húsnak, sem engedéllyel sem anélkül.

A Soil Association szervezet szóvivője szerint még túl sok a megválaszolatlan kérdés, és erőtlen a szabályozás.

Nemcsak az a kérdés, hogy az állatok jóléte hogyan változik, hanem , hogy milyen hosszú távú hatásai vannak ezen állatok fogyasztásának. Az Európai Bizottság teljes tiltást akar. Az FSA véleményét veszik majd figyelembe a brit döntéshozók, és ez meghatározhatja, hogy Nagy-Britannia hogyan foglal állást az ügyben.


Ön enne klónozott húst, vagy fogyasztana ilyen tejterméket?

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!