11 szív- és érrendszeri tünet, amit komolyan kell venni

Forrás: KardioKözpont
Vajon észrevennénk-e, ha a tüneteinket valamilyen szív-érrendszeri probléma okozná? A kérdés jogosságát az adja, hogy nem minden kardiológiai betegségnek, eseménynek van feltűnő tünete, és közel sem minden tünet koncentrálódik például a szív környékére, ahogyan azt feltételezhetnénk.

Dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont szakorvosa éppen ezért azokra a tünetekre hívta fel a figyelmet, amelyeket mindenképpen ki kell vizsgáltatni, vagy amelyeknél késlekedés nélkül mentőt kell hívni.

Tünetek, amelyeknél azonnali segítség szükséges

Mellkasi fájdalom

A mellkasi fájdalom lehet szúró, nyomó vagy egészen bizonytalan jellegű, és ha olyan tünetek is csatlakoznak hozzá, amelyek szívinfarktusra utalhatnak, azonnal mentőt kell hívni. Ha azonban nem ennyire akut eseményről van szó, hajlamosak vagyunk megfeledkezni róla, amint elmúlik. Ám ha vissza-visszatér, akár pihenés, akár terhelés közben jelentkezik, vagy akár csak enyhe „repkedő” érzésnek tűnik, a mellkasi fájdalom és kényelmetlenség érzés olyan tünet, amelynek okát fontos vizsgálni.

Hányinger, gyomorfájdalom, gyomorégés

Egyes esetekben ezek a nem szívre koncentrálódó, nem tipikus tünetek is utalhatnak szívinfarktusra, különösen a nőknél. Természetesen az ilyen panaszok többségükben az emésztéssel kapcsolatosak, mindazonáltal ha csatlakoznak mellé kardiológiai jellegű tünetek, erről is be kell számolni a kivizsgálás során.

Karba sugárzó fájdalom

Az infarktusra jellemző mellkasi fájdalom sokszor kisugárzik a bal karba is, de egyes esetekben az is előfordulhat, hogy nem a mellkasban, hanem a karban jelentkező erős fájdalom a vezető tünet.

Zavartság, szédülés

A könnyű szédülés, egyensúlyvesztés oka sokszor ártatlan: éhség, túl gyors felállás, nagy meleg. Ha azonban ehhez szív-érrendszeri panaszok is csatlakoznak, gyors segítség szükséges.

Torok- és állkapocs fájdalom

Az esetek nagy részében az ilyen tünetek oka nem kardiológiai jellegű, inkább valamilyen fertőzés, izomprobléma áll a háttérben. Mivel azonban szívinfarktus is okozhat ilyen fájdalmat, további tünetek esetén mentőt kell hívni.

Hideg verítékezés

Ha nyilvánvaló ok nélkül jelentkezik a hideg verítékezés (jellemzően más tünetek mellett), azonnal mentőt kell hívni, nem szabad megpróbálkozni azzal, hogy magunk vezessünk el az orvosig.

Tünetek, amelyeket ki kell vizsgáltatni

Terhelhetőség látványos csökkenése

Ha valaki azt veszi észre, hogy viszonylag rövid idő alatt jelentősen csökkent a terhelhetősége és azok a dolgok, amelyek korábban nem jelentettek problémát, most kimerültté teszik (lépcsőzés, csomag cipelése), mindenképpen forduljon kardiológushoz. Ilyen esetekben többek közt szívelégtelenség jeleit keresik az orvosok.

Horkolás, éjszakai légzéskimaradás

A horkolásból kialakuló éjjeli légzéskimaradás, amikor valaki a légvételi szünet után levegő után kapkodva ébred, veszélyes jelenség, mert nagyom megterheli a szívet. Ajánlatos tehát a szomnológus mellett a kardiológust is felkeresni, hogy kiderüljön, milyen állapotban van a szív-érrendszer.

Nem múló köhögés

A tartós köhögés többnyire nem szív eredetű betegségre utal, ha azonban más rizikófaktorok is jelen vannak, érdemes kardiológiai kivizsgáláson is részt venni, különösen ha a köhögés fehér vagy rózsaszín váladékkal is jár. Ez ugyanis szívelégtelenség tünete is lehet.

Ödéma a lábfejen, lábon, bokán

Az ödémák megjelenése annak a jele lehet, hogy a szív nem tud olyan hatékonyan pumpálni, ahogyan kellene. Így egyrészt a vér egy része visszamarad az alsó végtagok vénáiban, ami ödémát okoz, másrészt a szívelégtelenség miatt a vese munkája is nehezítetté válik, ami tovább fokozza az ödéma kialakulásának esélyét.

Szabálytalan szívverés

A túl gyors, szabálytalannak tűnő szívverés természetes olyan helyzetekben, amikor megijedünk vagy izgatottak vagyunk. Sokszor az alváshiány vagy a túl sok koffeinfogyasztás okoz ilyen tünetet. Ha azonban ez gyakran megtörténik, vagy ha a bedobbanások után lassan áll vissza a normál szívverés, érdemes kivizsgáltatni ennek okát.

Az esetleg szív-érrendszeri problémára utaló tüneteket mindig komolyan kell venni, akut esetben azonnali orvosi segítségre is szükség van. Ha azonban nem ennyire nyilvánvaló tünetekről van szó, de a panaszok rendszeresen kiújulnak, esetleg fokozódnak, valamint olyan rizikófaktorok is jelen vannak a páciens életében, mint a cukorbetegség, a magas koleszterinszint, a magas vérnyomás, az elhízás, és/vagy 60 év felett van az illető, mindenképpen javasolt egy kardiológiai kivizsgáláson részt vennie.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!