Húspótló élelmiszerek 3D-nyomtatással

Forrás: ng.hu
A jövőnk nehezen elképzelhető a hús alternatíváját jelentő, fehérjében gazdag, ám fenntartható módon előállítható élelmiszer nélkül.

Nem lehet egyszerre vigyázni a természetre és a bolygónkat benépesítő élővilágra, amelyek létünk lehetőségét biztosítják, és folytatni a jelen kor hatalmas húsfogyasztásával járó állattartási szokásait. Épp ezért számtalan kutatás foglalkozik az alternatívákkal, legyen szó laborban előállított húsról, rovarokból kinyerhető fehérjékről vagy épp növényi fehérjék húsélményt adó feldolgozásával. Bár sokan e problémának már a felvetéséből is presztízskérdést csinálnak és az alternatívákat kerek perec elutasítják gondolkodás és kóstolás helyett, sokkal jobb ma megtalálni a jövőbeli lehetőségeket és elfogadni, hogy nem tart örökké az a bőség, amelyben ma élünk.

Az Amerikai Kémiai Társaság sajtóközleménye egy egészen újszerű megközelítést ismertetett, amelyben szójafehérjén, illetve gluténen alapuló, hőérzékeny kakaóvajjal készült keverékből, 3D-nyomtatás segítségével állítanak elő húsalternatívát. A jelenleg készített, közismert változatok, akár a szója, akár a búzafehérjéből készült szejtán tápértékében hasonlít a húshoz, még a textúráját is utánozni lehet, azonban ezeket az alapanyagokat eddig nem próbálták 3D-nyomtatásban húshelyettesítővé alakítani.

Két kínai kutató vágott neki a feladatnak, az eredményeik pedig az Amerikai Kémiai Társaság folyóiratában, az ACS Food Science Technology-ban jelentek meg. A kísérletezés során számos adalékanyaggal dolgoztak, és ezek közül a kakaó különösen fontosnak bizonyult, ugyanis ez tette kellően lággyá a keveréket a nyomtatáshoz. Az így nyomtatott húshelyettesítő anyag szobahőmérsékleten megszilárdult, és ezt követően megtartotta állagát.

Mivel a gluténre egyesek érzékenyek, a kutatók megpróbálták borsófehérjével helyettesíteni, ám a végeredmény állaga nem lett megfelelő. Az ilyenek miatt is fontos, hogy minél több alternatívát megvizsgáljanak, hogy akiknek a táplálkozási igényei eltérnek, azok is választhassanak majd maguknak a jövőben megfelelő élelmiszert.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!