Félszárnyú lepkét fotóztak az űrben

Forrás: ng.hu
A csillagköd belsejében egy fiatal égitest tevékenykedik.

Káprázatos felvétel készült látható tartományban a chilei Gemini Déli Obszervatórium segítségével.. A fotón a Kaméleon infravörös köd látható, amely bizonyos infravörös hullámhosszokon rendkívül fényes, de látható tartományban is megfigyelhető. A képen az objektum úgy néz ki, mint egy félszárnyú lepke.

Fotó: Noirlab's Communication, Education & Engagement team

A nebula közepén rejtőzik „motorja”, egy alacsony tömegű csillag. A kicsi, fiatal, hideg égitestből nagy sebességgel gáz távozik, amely alagutat alakít ki a csillagközi felhőben. A csillagködtől jobbra látható élénk, vörös objektum egy olyan régiót jelöl, ahol a gyorsan mozgó gáz a nebula lassabb gázának ütközik. Ez egy úgynevezett Herbig-Haro objektum.

Egyes szakértők úgy vélik, hogy a csillagköd közepén lévő fekete sáv egy olyan korong, amely a csillag körül keringő gázból és porból áll. Az ilyen körülölelő korongok fiatal csillagokhoz köthetőek, és hozzájárulnak a bolygók kialakulásához.

A csillagköd a Kaméleon sötét felhőinek egyikében fekszik, ezek egy nagyobb csillagképző régió részei. Ez a régió szinte teljesen elfoglalja a déli égbolton látható Kaméleon csillagképet.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!