Bizonyos ételek súlyosbítják a nikkelallergia tüneteit

Forrás: Budai Allergiaközpont
Nikkelallergia esetén nem árt vigyázni a csokoládé-, mogyoró-, mandula- és diótartalmú ételekkel – mondja dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa.

Aki tudja magáról, hogy allergiás a nikkelre, kerüli a nikkeltartalmú tárgyak – például ékszerek, övcsatok – viselését. Allergia esetén ugyanis ezek a bőrrel érintkezve bőrpírt, viszketést, kiütéseket, bőrszárazságot okozhatnak. Arról viszont már kevesebben tudnak, hogy a nikkel allergiásoknak az élelmiszerek nikkeltartalmára is figyelniük kell, mert ezek elfogyasztása is kellemetlen panaszokkal járhat.

A nikkelallergia-szindróma

Bizonyos élelmiszerek, mint a mogyoró, a zab, a kakaó (csokoládé), a paradicsom-koncentrátum, a lencse, a mandula és a dió nikkeltartalma kifejezetten magas. Kisebb mennyiségben, de nikkelt tartalmaz még a teljes kiőrlésű liszt, a szója, a hal, a kagyló és a burgonya is. Ezek közül elég sok élelmiszer az ünnepi menü gyakori alapanyaga, ezért a következő időszakban az érintetteknél fokozódhatnak a panaszok.

Nikkelallergiásoknál a nikkeltartalmú ételek fogyasztása kapcsán az alábbi tünetek jelentkezhetnek: fejfájás, fáradékonyság, vérszegénység, hasi fájdalom, puffadás, hányinger, hányás, hasmenés és székrekedés.

A tünetek súlyossága függ az egyéni érzékenységtől is. Az ünnepi időszakban azonban jellemző, hogy kevésbé figyelünk az étkezésekre, illetve több olyan élelmiszert fogyasztunk, amelyek nikkelt tartalmaznak, ez előhozhatja a tüneteket.

Diétával kezelhető

A panaszok esetén fontos a kivizsgálás, és ha bebizonyosodik, hogy a tünetek hátterében nikkelallergia-szindróma áll, akkor diétával lehet megszüntetni a panaszokat. Kezdetben az összes nikkeltartalmú élelmiszer fogyasztását mellőzni kell, majd fokozatosan vissza lehet vezetni egyesével és megfigyelni, hogy jelentkeznek-e a tünetek. Ha kisebb mennyiségben jól tolerálja a szervezet, akkor lehet kevésbé szigorú diétával is panaszmentes.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!