Aki tudja magáról, hogy allergiás a nikkelre, kerüli a nikkeltartalmú tárgyak – például ékszerek, övcsatok – viselését. Allergia esetén ugyanis ezek a bőrrel érintkezve bőrpírt, viszketést, kiütéseket, bőrszárazságot okozhatnak. Arról viszont már kevesebben tudnak, hogy a nikkel allergiásoknak az élelmiszerek nikkeltartalmára is figyelniük kell, mert ezek elfogyasztása is kellemetlen panaszokkal járhat.
A nikkelallergia-szindróma
Bizonyos élelmiszerek, mint a mogyoró, a zab, a kakaó (csokoládé), a paradicsom-koncentrátum, a lencse, a mandula és a dió nikkeltartalma kifejezetten magas. Kisebb mennyiségben, de nikkelt tartalmaz még a teljes kiőrlésű liszt, a szója, a hal, a kagyló és a burgonya is. Ezek közül elég sok élelmiszer az ünnepi menü gyakori alapanyaga, ezért a következő időszakban az érintetteknél fokozódhatnak a panaszok.
Nikkelallergiásoknál a nikkeltartalmú ételek fogyasztása kapcsán az alábbi tünetek jelentkezhetnek: fejfájás, fáradékonyság, vérszegénység, hasi fájdalom, puffadás, hányinger, hányás, hasmenés és székrekedés.
A tünetek súlyossága függ az egyéni érzékenységtől is. Az ünnepi időszakban azonban jellemző, hogy kevésbé figyelünk az étkezésekre, illetve több olyan élelmiszert fogyasztunk, amelyek nikkelt tartalmaznak, ez előhozhatja a tüneteket.
Diétával kezelhető
A panaszok esetén fontos a kivizsgálás, és ha bebizonyosodik, hogy a tünetek hátterében nikkelallergia-szindróma áll, akkor diétával lehet megszüntetni a panaszokat. Kezdetben az összes nikkeltartalmú élelmiszer fogyasztását mellőzni kell, majd fokozatosan vissza lehet vezetni egyesével és megfigyelni, hogy jelentkeznek-e a tünetek. Ha kisebb mennyiségben jól tolerálja a szervezet, akkor lehet kevésbé szigorú diétával is panaszmentes.