Csecsemőn végeztek egyedülálló gégeműtétet

Forrás: Szegedi Tudományegyetem
Az egész világon egyedülálló az a gyermekeknél alkalmazott gégeműtéti eljárás, amelyet az elmúlt években Prof. Dr. Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora alakított ki. Az innovatív beavatkozás egylépésben képes megoldást nyújtani azoknak a gyerekeknek, akik öröklött vagy szerzett, fulladással járó felső légúti szűkülettel küzdenek. Ez az eljárás segített a közelmúltban egy mindössze 1 hónapos újszülöttön is.

A szűkület okozta, jelentős nehézlégzés korábban gyakran légcsőmetszést igényelt, ez azonban megnehezíti azt, hogy a kisgyermekek teljes értékű életet élhessenek. Prof. Dr. Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika igazgatója hosszú évtizedek óta dolgozik munkacsoportjával egy kedvezőbb életminőséget eredményező műtéti megoldáson. A lépésről lépésre fejlesztett eljárást – amelyhez a rohamosan fejlődő technika, technológia és tudomány is nagyban hozzájárult – már több neves amerikai szaklapban publikálták.

„Minden páciens más, ezért minden esetben kissé eltérő módon kell alkalmazni a kidolgozott eljárást. A kisgyermekeken végzett beavatkozások különös precizitást igényelnek, elsősorban anatómiai szempontból. Annak érdekében, hogy el tudjuk látni ezeket a betegeket, kooperálni kezdtünk számos nemzetközileg is elismert egészségügyi szakértővel és intézménnyel. A siker érdekében egy jól működő csapatot alakítottunk ki az SZTE SZAKK Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermek-Egészségügyi Központ és az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet munkatársaival. Többek között ennek köszönhető, hogy ma már akár újszülötteken és néhány hetes csecsemőkön is sikeresen végre tudjuk hajtani az eljárást. Hosszú évekbe telt, mire kikísérleteztük mindezt. Természetesen a folyamatosan fejlesztett elméleti tudásunk és a gyakorlati technikák, a technológia és a tudomány fejlődése sokat segített abban, hogy pontosan tudjuk, melyik beteget hogyan, milyen módon kell kezelni annak érdekében, hogy célzott megoldást biztosítsunk a számára” – összegezte Prof. Dr. Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika igazgatója, az SZTE rektora.

Az egyedülálló műtéti eljárást a közelmúltban egy csecsemőn is sikeresen alkalmazták. Mihálffy Gréta mindössze egy hónapos volt, amikor megfázásos, nehézlégzéses tünetei jelentkeztek, melyeket a megszokott védőnői és gyermekorvosi javaslatra végzett házi praktikákkal és orvosi kezeléssel sem sikerült megszüntetni.

Dr. Kapus Katalin, az SZTE SZAKK Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermek-Egészségügyi Központ gyermekorvosa, pulmonológusa javaslatára adott inhalációs szteroidok és gyulladáscsökkentő kúpok csak átmeneti javulást hoztak. Az újra felerősödött nehézlégzés miatt az SZTE SZAKK Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikán Prof. Dr. Rovó László altatásos gégetükrözést végzett el, ekkor derült fény a gége gyűrűporc fejlődési rendellenesség eredetű szűkületére. A diagnózist az elvégzett képalkotó vizsgálat is megerősítette. Gréta műtétére egy héttel később került sor, a szűk anatómiai viszonyok „tágítására” Prof. Dr. Rovó László ún. „csúsztatásos gége-légcső plasztikát” végzett. A műtét után átmeneti, hatnapos altatásban és lélegeztetve töltött periódus következett. Az ébresztést követően a kislány meglepően jól vette az akadályokat, állapota gyorsan javult, néhány napon belül hazamehetett a klinikáról.

Szülei, Mihálffy László és felesége, Zsófia tudják, hogy a teljes gyógyulás egy hosszú folyamat, és sok apró kellemetlenséggel jár, mégis hálásak azért, hogy Prof. Dr. Rovó László a műtéti beavatkozás elvégzésével lehetőséget biztosított Grétának arra, hogy teljes értékű életet éljen.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!