Hogyan jön létre az igazgyöngy tökéletes formája?

2021. 12. 07.
Forrás: ng.hu
A kagylók akkor fejlesztenek gyöngyöket, ha egy irritáló kis szemcse kerül a testükbe, a gyöngy ezt burkolja be.

A kiindulásként szolgáló szemcsék, általában homokszemcsék azonban teljesen szabálytalan alakúak, a gyöngy mégis szinte tökéletes gömbbé növekszik. A szemcse irritálja a kagylót, ezért az elkezdi bevonni az általa kiválasztott kemény, fényes anyaggal, és egy amerikai kutatócsoport most feltárta azokat a komplex folyamatokat és matematikai szabályokat, amelyeknek e szimmetria köszönhető. A kutatási eredményeket az Amerikai Tudományos Akadémia folyóirata, a PNAS tette közzé.

A kutatók egy ausztrál gyöngyfarmon tenyésztett gyöngyöket vizsgáltak meg, leheletvékony szeletekre vágták, majd a szerkezetét feltáró, nem roncsoló vizsgálati módszerekkel elemezték a felépítését. A gyöngyben kialakult rétegek számlálása, hasonlóan a fák évgyűrűihez, a gyöngy kialakulásának korát is elárulja, az egyik vizsgált gyöngy esetében így kiderült, hogy 548 nap alatt nőtt meg. A gyöngyház 3000-szer keményebb anyag, mint az összetevői (a fehérjék, illetve a kalcium-karbonátok).

A gyöngyház, amelyből a gyöngy felépül, fehérje és ásványi anyag keveréke. Ezt rétegenként választja ki a kagyló a szemcsére, és a vizsgálatokból kiderült, hogy az egyes rétegek úgy rakódnak egymásra, hogy kiegyenlítik az alattuk lévő réteg egyenetlenségeit. Emellett a rétegek vastagságában is van eltérés: ha egyesek vastagabbak, akkor a rá következő vékonyabb lesz. A sok ezernyi egymásra rakódott réteg így egyenletes végeredményt ad. Ezek nélkül a folyamatok nélkül a gyöngyház úgy nézne ki, mint egy réteges kőzet, amelyben az egyenetlenségek, hibák felnagyítódnak.

A gyöngyház azonban „önjavító” módon képződik, a most feltárt alapelveket pedig majd az emberi technológiában is hasznosítani lehet, például ellenállóbb anyagok vagy hatékonyabb napelemek előállításában.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!