Felfedezték az oltás egyik lehetséges mellékhatásának okát

Forrás: MTI
Az AstraZeneca Covid-19 elleni vakcinája egy nagyon ritka mellékhatásának, a vérrögképződésnek a kiváltó okát találhatták meg a tudósok.

A Cardiffi Egyetem kutatói és amerikai szakértők szerint a reakció arra vezethető vissza, ahogy a SARS CoV-2 nevű új típusú koronavírus genetikai anyagának a sejtekbe juttatásához használt adenovírus a vér egy speciális fehérjéjéhez, az úgynevezett PF4-hez (trombocitafaktor 4) kapcsolódik.

A kutatók úgy vélik, ez lobbanthatja be az immunrendszer láncreakcióját, amely a vérrögök képződésében érheti el a tetőpontját. A kórt VITT-nek (az immunrendszernek a vakcina által kiváltott trombotikus trombocitopéniája) nevezik.

„A VITT csak szélsőségesen ritka esetekben következik be, mivel bonyolult események láncolatának kell lejátszódnia, hogy a vakcina kiváltsa ezt az elenyészően ritkán jelentkező mellékhatást” – mondta a The Guardiannek Alan Parker, a Cardiffi Orvosi Egyetem professzora.

Adataik alátámasztották, hogy a PF4 képes az adenovírusokhoz kötődni, ami fontos lépést jelent a VITT kialakulásának mechanizmusában. Ha ezt megfejtik, az segíthet megelőzni és gyógyítani a betegséget.

A Science Advances tudományos folyóiratban közzétett kutatásban az AstraZeneca kutatói is részt vettek. A cég szóvivője a BBC-nek elmondta, hogy ugyan a kutatási eredmények nem véglegesek, de az AstraZeneca vizsgálja azt, hogyan lehetne őket felhasználni a ritka mellékhatás megszüntetésére irányuló törekvéseik részeként.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!