Cumizavar, mint szoptatási nehézség

Forrás: Medical Online
Amennyiben az anyatej maradéktalan lefejése a cél, vagy ha az anyuka ott és akkor szeretné lefejni az anyatejet, ahol és amikor a gyermeke nincs ott, hogy a későbbiekben az értékes anyatejjel táplálhassa a gyermekét, hasznos eszköz a mellszívó készülék.

Aggodalomra nincs ok: attól, hogy cumisüvegből is kap az újszülött/csecsemő anyatejet (vagy tápszert), netán nyugtató cumival vigasztalja a szülő a gyermekét, még „nem szokik” le az anyamellről.

Kétség nem fér hozzá és tudományosan is bizonyított, hogy az újszülöttek és csecsemők számára az anyatej az ideális táplálék. Tudva ezt, a szakmai szervezetek, köztük az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is az anyatejes táplálást javasolják, legalább a gyermek első 6 hónapja során. Ideális esetben cumisüvegből való táplálásra csak akkor kerül sor, ha a szoptatás valamilyen okból nem lehetséges, vagy nem kellő mértékben lehetséges.

Számos élethelyzet adódhat azonban, amikor a szoptatás akadályokba ütközik. Amikor az újszülött vagy a csecsemő nem tudja vagy nem akarja teljes mértékben kiszívni az édesanyja melléből az anyatejet, vagy az anyának dolgoznia kell és egy családtag vagy gondozó ezalatt cumisüvegből eteti – ideális esetben lefejt anyatejjel – a gyermeket, vagy a gyermek kórházban van, és az anya otthonról biztosítja neki az anyatejet, jó szolgálatot tesz egy mellszívó készülék, ami optimális esetben kézzel és elektromos árammal is üzemeltethető. A lefejt anyatejet – megfelelő tárolás után – az édesanya vagy akár egy családtag vagy gondozó is odaadhatja a gyermeknek, ilyen módon egészítve ki a szoptatás során biztosított tápanyagmennyiséget.

Tévhitek akadályozzák a lefejt anyatejjel való táplálást

Sajnálatos módon az anyatej fejése, tárolása, majd a cumisüvegből való megitatása sok esetben egy tévhit miatt ütközik akadályba. A köztudatban hibásan, ugyanakkor elevenen él az az elképzelés, miszerint ha egy újszülött vagy csecsemő cumisüvegből is kap táplálékot, legyen az anyatej vagy tápszer, akkor „leszokik a mellről”. Vagyis többen úgy vélik, hogy a cumisüvegből való táplálkozás kényelme miatt sok újszülött és csecsemő mellőzi az anyamellet. A vélt jelenségnek nevet is adtak, ez pedig a „cumizavar”.

Leszögezendő, hogy a szakirodalom nem igazán foglalkozik a „cumizavarral”, viszont 1990-ben Jack Newman egy olyan viselkedésről ír, amikor a szoptatott csecsemők egyszer csak elkezdik visszautasítani az anyamellet. 1995-ben a szoptatás szakértőjeként ismert, és „Dr. Mom”-ként a köztudatba bevonuló Marianne Neifert két típusú „cumizavarról” számol be: amely esetekben a gyermekek nem képesek kellő mértékű szopás végrehajtására, a mell tejcsatornáinak a kiürítésére; illetve amikor a korábban szopó gyermekek hirtelen elkezdik az anyamellet visszautasítani, és szívesebben táplálkoznak cumisüvegből.

A „cumizavar” elméleteknek mindig is voltak és vannak kritikusai, akik elsősorban azt kérdőjelezik meg, hogy az ember egyik legősibb, veleszületett reflexét, a szopást, miként lehet ilyen könnyen kiirtani az újszülöttekből és a csecsemőkből.

A képzelt „cumizavar” nyomában – a szakirodalom áttekintése

Hangsúlyozandó, hogy a rendelkezésre álló tudományos szakirodalmat áttekintve az eredmények nem támasztják alá azt, hogy a „cumizavar” létezne, vagyis nincs tudományos alapja annak az elképzelésnek, miszerint a szoptatás melletti cumisüveges táplálás vagy nyugtató cumi használata az anyamell mellőzéséhez, az arról való leszokáshoz vezetne. A szakirodalomban fellelhető 16 vonatkozó vizsgálat fele a „cumizavar” elképzelés mellett, míg másik fele az ellen érvel. Ha csak a megbízhatónak tekintethető vizsgálatokat vesszük górcső alá, akkor a publikációk 80%-a cáfolja a „cumizavar” létezését. Ugyanakkor a tudományos eredményekkel mit sem foglalkozva sok szülő úgy véli, hogy a szoptatási időszakban a cumi használata, legyen az etető- vagy nyugtató cumi, zavart okoz a csecsemőknél, aminek a következménye az anyamellből való szopásról történő leszokás.

Mit javasolt a WHO és az AAP?

A WHO és az ENSZ Gyermekalapja, az UNICEF 2015-ben egy széles körű vizsgálatot indított, ami részeként bibliográfiai áttekintést végeztek, esettanulmányokat vizsgáltak meg, kulcsfontosságú szakértőkkel egyeztettek annak érdekében, hogy valós kép születhessen arról, hogy az etető- illetve nyugtató cumi használata miként befolyásolja, ha egyáltalán befolyásolja a szoptatás tényét.

A korszerű és friss ismeretek fényében ma már elmondható, hogy nem tiltott vagy kerülendő az etető- és nyugtató cumik használata. Sőt ezek az eszközök megférnek a szoptatás mellett. Amire a WHO a hangsúlyt helyezi jelenleg, mint az a 2018-as Bababarát Kórházak Iniciatíva „Tíz lépéséből” is kiderül, az a tájékoztatás. A 9. pont szerint tájékoztatni kell az anyukákat a cumisüvegből való táplálás és a nyugtató cumi használatáról és azok kockázatairól, tehát a hangsúly jelenleg a kerülés helyett a tájékoztatáson van. Ami pedig a naprakész tájékoztatást illeti, lényeges tudni, hogy az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia már 2005-ben megfogalmazta azt, hogy a nyugtató cumi használata hozzájárul a hirtelen csecsemőhalál kockázatának csökkentéséhez. Emellett egy 2011-es Cochrane review következtetése pedig az, hogy egészséges újszülötteknél és csecsemőknél a nyugtató cumi használata, akár közvetlenül a megszületés utántól kezdve, akár későbbtől használva, a gyermek 4 hónapos koráig nincs hatással arra, hogy a gyermek táplálható-e kizárólagosan vagy részlegesen szoptatással. Azaz a nyugtató cumizás nincs hatással a csecsemő anyamellből való szopására.

Tanácsadás kismamáknak

Semmiféle tudományos bizonyíték vagy szakmai állásfoglalás nem utal arra, hogy azok a csecsemők, akik az anyamellből való szoptatás mellett nyugtató cumit vagy etetőcumit is kapnak, leszoknának az anyamellből szopásról, és inkább a cumisüveget preferálnák. Vagyis ameddig lehetséges, a kizárólagos szoptatásra kell buzdítani az anyukákat, emellett persze a szülő belátása szerint kaphat megfelelő, jó minőségű nyugtató cumit az újszülött/csecsemő. Amennyiben az anyamellből való táplálásnak akadályai vannak, akkor a szoptatás mellett etetőcumi (akár lefejt anyatejjel, akár anyatejpótló tápszerrel) használható.

Lényeges, hogy az anyukák már a gyermek megszületésétől kezdve rendelkezzenek alkalmas mellszívó készülékkel, egy optimális esetben kényelmes, ergonomikus kivitelű, hatékony és kényelmes fejést biztosító géppel, ami jelentős segítség lehet a gyermekük duáltáplálásában anélkül, hogy a gyermekek „leszoknának” az anyamellről.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!