Állattartás kisbaba mellett

Forrás: Budai Allergiaközpont
A háziállattartás csecsemő mellett meglehetősen megosztó kérdés. Nagy vitákat képes generálni akár családon belül is, ha a lakásban tartott kutya mellé érkezik a baba, vagy ha később, kisgyerek mellett fogadjuk be a négylábút.

Dr. Somogyi Éva gyermektüdőgyógyász, a Budai Allergiaközpont orvosa egy olyan szempontra is felhívja a figyelmet, amelyet mindenképp érdemes mérlegelni.

Mikrofertőzések és az immunrendszer érése

Az immunrendszerünk egy veleszületett és egy szerzett részből tevődik össze. A veleszületett immunrendszerünk ősrégi kórokozókra jellemző struktúrákat ismer fel és azok ellen indít immunválaszt. Ezzel szemben a szerzett immunrendszerünk aszerint fejlődik, hogy megszületésünk idején, ill. főleg azután milyen antigén struktúrákkal találkozik.

Ebből következik, hogy az immunrendszer minél többféle kórokozóval találkozik és minél gyakrabban, annál erősebb lesz és annál szélesebb spektrumú védekezést tud kialakítani az adott egyénben.

Így a túl gyakori fertőtlenítés és a kisgyerek „sterilbúrában” való felnevelése az immunrendszer érését mindenképpen késlelteti. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a csecsemő mellett nincs szükség rendszeres takarításra, különösen ha házi kedvenc is él a lakásban, de meg kell találni az ésszerű középutat a higiénés rendszabályok tekintetében is.

Allergiás hajlam és házi kedvenc

Az allergiás betegségekre hajlamos gyerekeknél, ahol a szülők is allergiásak, 60-80%-os esélye van annak, hogy a gyermeknél is kialakul valamilyen allergiás kórkép. Ha csak az egyik szülő érintett, akkor is 40-50%-os esélye van a gyermeknek, hogy allergiás legyen. Tekintettel arra, hogy ezen családoknál sokszor a szülők is tünetesek, így eleve nem döntenek háziállat tartása mellett.

Akik a gyermek allergiás hajlama ellenére háziállatot szeretnének, azoknál azt javasolnám, hogy olyan házi kedvencet válasszanak, amelyeknek rövid a szőrük, nem hullatják azt folyamatosan, antiallergénnek hirdetik őket és tisztán tarthatók, oktathatók.

A háziállat mellett csökken az allergia kockázata?

Akik elhatározzák magukat és belevágnak házi kedvenc tartásába, azok viszont ne késlekedjenek és akár már a gyermek megszületésekor legyen ott a családban, hogy a csecsemő immunrendszere megtanulja a kis kedvencet tolerálni még abban a periódusban, amikor az immunrendszer számára kialakul az idegen, ill. a saját, tolerálható antigén (fehérje) fogalma. Így talán sikeres lesz a házi kedvenc hosszútávú tartása. Ha csak később, a gyermek 1-2 éves korában visszük haza a háziállatot, akkor nagyobb esélye van az arra hajlamos egyénnél az allergia kialakulásának.

Legyen B tervünk is!

A felelős állattartást szem előtt tartva az is elengedhetetlen, hogy legyen a családtagok között egy megállapodás arról, hogy mit tesznek akkor, ha a későbbiekben bármelyiküknél kialakul az adott kisállattal szemben allergia, és mi történik majd a kisállattal. Fontos, hogy állat jóllétét is szem előtt tartsuk.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!