Jön a hideg, kezdődhet a madáretetés!

Forrás: ng.hu
Bár még nem borítja hó a tájat, de az első hideg napokon elkezdhetjük feltölteni az etetőket.

Az etetés kezdetét nem a naptárhoz, hanem az időjáráshoz célszerű igazítani. Az enyhébb napokon még találnak rovarokat a kertekben, parkokban a madarak, így nem vonjuk el őket a hasznos tevékenységüktől.

Egy fontos szabályt be kell tartanunk: ha elkezdtük a madarakat etetni, nem szabad abbahagyni, mert ha a zordabb napokon hagyjuk cserben őket, az etetőhöz szokott énekesmadarak el is pusztulhatnak.

A cinegéknek – széncinege, kék cinege, barátcinege – napraforgómagot és tökmagot adhatunk, de ha a karácsonyi beigli elkészítésekor megmaradt diótörmeléket felkínáljuk, azt is szívesen fogyasztják. Az olajos magvak, dióbél a hideg téli napokon a madarak zsírháztartását növelik. Az etető mellé az ágakra lógassuk ki főzéssel sómentessé tett szalonnabőrkét és faggyút, az utóbbi rendszeres vendége lehet a nagy fakopáncs is.

A fekete rigóknak a konyhai hulladékkal kedveskedhetünk, szívesen fogyasztják az alma héját, a sárgarépát. Készíthetünk számukra külön keveréket is, amely reszelt nyers sárgarépából, sajtból, zsemlemorzsából, friss túróból vagy nyers húsdarabkákból állhat. Régebben a fekete rigó vonuló madár volt, hiszen Dél-Európába költöztek a télen, de ez a szokása napjainkra megváltozott: főként a városi rigók parkjainkban, a nagyobb kertekben telelnek át.

A meggyvágó is az etetők rendszeres vendége, ha őkelme megjelenik, a többi madár csak óvatosan szemléli a távolból, vagy csak lopva merészkedik a terített asztalhoz. Gyakran ezért egyedül ül az etető közepén, és egymás után bontogatja a napraforgószemeket. Érdekessége, hogy képes a meggymagot könnyedén feltörni. Elnevezése erről a képességéről ered. A kőkemény, megroppantott meggymagot egymás után szórja ki csőréből.

A zöldikék, tengelicek, fenyőpintyek részére az etető alá szórjunk kanárikeveréket, kölest, muhart és fénymagot, ezeket kisállat kereskedésekben lehet beszerezni.
Ritka vendége a madáretetőnek a citromsármány és a búbos pacsirta. Ha kertünk nyílt mező szélén áll, a fenti két faj is az etető vendégseregéhez csalogatható.

Fontos szabály, hogy kenyérmorzsával ne etessünk, mert a nedvességtől könnyen megsavanyodik és ez a madarak elhullásához is vezethet. Enyhébb napokon kevesebbet etessünk, nagy havazások idején, hideg napokon emeljük az adagot.

A nagy madárforgalmat lebonyolító etető rendszeres látogatója lehet a karvaly. Nem szabad rá haragudni, hiszen a zord időben neki is életben kell maradnia. Gondoljunk arra, ha csak a természetes ellenségektől kellene tartaniuk a cinegéknek, csuszkáknak, pintyeknek, akkor igazán nem lehetne okunk a panaszra.

A nagyobb kertekbe, városi parkokba az úgynevezett dúcetetőket érdemes kihelyezni, mert itt nagyobb madársereg várható, nagy forgalmat bonyolítanak le. A betondzsungelben az ablaketető a bevált. Az etető készítésnek egy igen egyszerű módja is létezik, mikor egy műanyag flakont, palackot a felső harmadában kivágunk, és ezt töltjük meg napraforgómaggal, a madarak ezt is szívesen látogatják.

A madáretetés az esztétikai élményen túl egy nagyon fontos tevékenység, hiszen madarak ezreinek segítünk, hogy eljussanak a zord télből a madárdalos tavaszba.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!