Köhögés csillapítása éjszaka: hasznos tudnivalók

Az éjszakai köhögés nagyon zavaró, ugyanis sok esetben megakadályozhatja az elalvást. A gyerekeknél gyakori heveny légúti megbetegedések szintén vezethetnek éjszakai köhögéshez. Mik a leggyakoribb okok, és hogyan tudjuk csillapítani az éjszakai köhögést? Cikkünkből mindez kiderül!

Köhögés csillapítása éjszaka – hurutos vagy száraz?

A köhögésnek megvan az élettani funkciója. Alapvetően a légutakba kerülő szennyeződések, illetve a kóros körülmények között termelődő hörgőváladék eltávolítását szolgálja. Ezt azt jelenti, hogy a váladék felszakadása kellemetlen, de hasznos hurutos köhögés esetén. Ezt a folyamatot nyákoldó használatával és bőséges folyadékfogyasztással tudjuk napközben segíteni. A kezelés célja ilyen esetben az, hogy elősegítsük a váladék oldását és a hörgők tisztulását. Hurutos köhögés ellen emiatt nem érdemes köhögéscsillapítót bevenni.

Más a helyzet száraz köhögés esetén. Ilyenkor a napközben vagy éjszaka fellépő köhögőrohamok ellen szükség lehet köhögéscsillapító bevételére.

Mi okozza a köhögést?

Nem mindegy, hogy mi okozza a köhögést. Az enyhébb esetekben ugyanis elegendő az otthoni kezelés, míg a súlyosabb tüneteknél mindenképp keressünk fel szakorvost! Nézzük, mi okozhatja az éjszakai köhögést:

  • Elhúzódó nátha, heveny légúti megbetegedés
  • Allergia (pollen, poratka, penész)
  • Asztmás roham
  • Túl száraz levegő a hálószobában
  • Reflux
  • Vérnyomáscsökkentő gyógyszerek (ACE-gátlók)

Időnként komolyabb betegség is állhat a háttérben (tüdőgyulladás, bronchitis, COPD, rák, szívelégtelenség). A dohányzás hatását pedig szintén ki kell hangsúlyozni. Mind az aktív, mind a passzív dohányzás hozzájárul a köhögéses tünetek súlyosbodásához.

Tea fogyasztása száraz köhögés ellen. (Forrás: freepik.com)

Köhögés csillapítása éjszaka házilag

Nézzük meg alaposan, mik a leggyakoribb okok, és mi a teendő ezekben az esetekben!

Hátsó garatfali csorgás

Száraz éjszakai köhögést okozhat az orrból a garat felé lecsorgó váladék. Ezt hátsó garatfali csorgásnak nevezzük, jellemzően ingerköhögést okoz. A hátsó garatfali csorgás kezelése házilag is lehetséges tengervizes orrspray-vel. Emellett azonban lényeges a kiváltó ok felderítése is. A hátsó garatfali csorgás lehet egy nátha elhúzódó gyógyulásának a jele, de tartós panasz esetén fennáll a légúti allergia vagy orrmelléküreg-gyulladás gyanúja is. A pontos diagnózis felállításához keressünk fel egy fül-orr-gégészt!

Száraz levegő

Ha száraz a lakóhelyiség levegője, szintén előfordulhat éjszakai köhögés, főleg a fűtési szezonban. Az ideális páratartalom 40-60%, ha ennél alacsonyabb a páratartalom, érdemes párásító készüléket használni.

Ebben az esetben szintén segíthet, ha több folyadékot fogyasztunk, illetve tengervizes orrspray-t használunk. 

Reflux

A reflux során a savas gyomornedv visszakerül a nyelőcsőbe, és irritálja azt. Ez az irritáció pedig gyakran száraz köhögést okoz. A reflux tüneteinek enyítésére az alábbi módszereket érdemes alkalmazni:

  • Napközben inkább több alkalommal együnk kevesebbet,
  • A vacsorát legalább két órával a lefekvés előtt fogyasszuk el,
  • Kerüljük a hasonfekvést, aludjunk háton vagy oldalt,
  • És érdemes megemelni az ágy fejvégét.

Az utóbbi taktika nemcsak a reflux tünetei ellen hatásos, a más okból előforduló köhögés ellen is segít!

Allergia, asztma

Ha a köhögés jellemzően mindig a lakásban, illetve a hálószobában erősödik, akkor allergia tünete is leheti. Ez főként a háziállat, poratka vagy penészgomba allergia esetén jellemző. Az éjszakai köhögés ellen ilyen esetben gyakori porszívózással és ágyneműcserével, az ágynemű 60 fokon történő átmosásával védekezhetünk, illetve csökkenthetjük az esélyét. Praktikus még a felesleges porfogókat száműzni a hálószobából, minél kevesebb szekrény és kárpitozott felület legyen. A háziállatot ne engedjük be a hálószobába, és nézzünk szét a hálószobában a szekrények, falvédők mögötti területen. Az eldugott helyeken ugyanis megjelenhet penész, ami szintén okozhat köhögést.

Megfázás és több ok kiváltotta köhögés

Sima megfázás esetén a betegség kikúrálása mellett érdemes csillapítani a száraz köhögést, ha az megakadályozza az éjszakai nyugalmat. Illetve a fenti esetekben (száraz levegő, allergia, stb.) is előfordul, hogy több hatás, probléma eredője a köhögés. Ha azonnal kell csillapítani, akkor köhögéscsillapító gyógyszereket, termékeket, illetve természetes praktikákat érdemes alkalmazni száraz köhögés ellen.

Fullasztó köhögés csillapítása házilag: nem mindig lehetséges

A fullasztó köhögés csillapítása házilag nem mindig lehetséges, erre gyakran csak a vényköteles gyógyszerek képesek. Amennyiben azonban nem ennyire súlyosak a tünetek, a vény nélküli gyógyszerek, illetve a köhögéscsillapító szirupok is meg tudják oldani a problémát. A házi praktikák, például a méz, gyömbéres méz, illetve a gyógyteák (pl. bodzavirág, akáctea, szurokfű tea) szintén hatékonyak tudnak lenni.

Mikor keressünk fel orvost?

Ha a köhögés 7-10 napon túl kezelés ellenére is fennáll vagy rosszabbodik, mindenképp menjünk el orvoshoz. A tartós garatfali csorgás okát ugyanúgy fel kell deríteni. De ha egyéb tüneteket tapasztalunk (magas láz, nehéz légzés, hangos, sípoló légzés, mellkasi szorító fájdalom, véres köpet), szintén menjünk el mihamarabb orvoshoz!

Az éjszakai köhögés csillapítása gyerekeknél. (Forrás: freepik.com)

Éjszakai köhögés csillapítása gyerekeknél

Szülőként sokszor nehezebb megélni, ha gyermekünk beteg, mintha mi magunk lennénk azok. Az éjszaka köhögő gyermek nem tud elaludni, illetve a többi családtag éjszakai nyugalmát is megakadályozza. Mit érdemes tenni, ha gyermekünk köhög?

A fent felsorolt információk alapvetően gyerekekre is érvényesek. Egyedül arra kell figyelni, hogy a gyógyszerek adagolásánál kövessük a gyártó ajánlásait. Illetve ellenőrizzük, hogy az adott termék adható-e gyermeknek.

Egy szuper természetes köhögéscsillapító gyermekeknek éjszakára

Ha nem súlyosak a tünetek, egy kanál mézzel könnyen enyhíthetjük őket. A méz emellett egészséges és finom is!
 

Cikkünk megírása során a Tüdőközpont orvosainak témába vágó anyagait dolgoztuk fel.
 

Tekintse meg a Szimpatika kínálatában kapható köhögéscsillapítókat!

 

Borítókép: freepik.com

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!