A polipok okosabbak lehetnek, mint hittük

Forrás: ng.hu
A szakértők különböző fajok agyát elemezték, hogy megismerjék az állatok intelligenciáját.

Dr. Wen-Sung Chung, a Queenslandi Egyetem idegtudományi intézetének munkatársa és kollégái a polipok intelligenciájának kérdését járják körbe új tanulmányukban. A csapat négy fajt vizsgált MRI segítségével, hogy 3D képeket hozhassanak létre agyuk szerkezetéről.

Chung szerint a polipok az álcázás mesterei, és képesek komplex feladatokat is megoldani. Úgy tartják, hogy az állatok kognitív képességei egyes kis testű emlősökhöz mérhetőek.

A szakértők nagyon különböző fajokat tanulmányoztak, akadt köztük mélytengeri polip, egy magányos, éjszakai állat, illetve két nappali, zátonyokon élő faj. Az eredmények alapján az agyat nagyban befolyásolta az, hogy az adott példány hol élt, mikor volt aktív, illetve hogy interakcióban áll-e más állatokkal.

A mélyben élő polipok agya például sima, hasonló, mint az erszényeseké és rágcsálóké. Chung szerint ez alkalmas a nyugalmas életre, illetve a kevés interakcióra. A zátonyon előforduló fajok agya ugyanakkor nagyobb, és jobban emlékeztet a főemlősökére, aminek hátterében az összetett vizuális ingerek és a társas kölcsönhatások állhatnak. A zátonyokon lakó polipokra komplex viselkedés jellemző, vannak például olyan fajok, amelyeknél korábban közös vadászatot is dokumentáltak.

Az agyi struktúrák közötti különbségek összefüggnek az agy felszínének nagyságával, a nagyobb felület pedig bonyolultabb idegrendszerre és fokozott kognitív képességekre utal. A kutatók bíznak benne, hogy a hasonló vizsgálatokkal jobban megérthetik ezen különleges állatok intelligenciáját.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!