A reflux tünetei gyermekeknél

Forrás: Budai Allergiaközpont
Csecsemőkorban a gyakori bukások kapcsán hamar orvoshoz fordulunk, így időben felismerésre kerül, ha reflux áll a háttérben. Nagyobb gyerekek esetében azonban gyakran hiányoznak a reflux jellegzetes tünetei, így sokáig lappanghat a betegség.

Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergia specialista, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, milyen panaszokat okozhat a reflux bölcsődések, óvodások és iskolások körében.

Csecsemőknél életkori sajátosság

Csecsemőknél a gyomor záróizma nem zár tökéletesen, ám ez az idő múlásával megváltozik, illetve sokat javít a reflux tünetein, amikor már ülni, állni tud, vagyis kevesebbet tartózkodik fekvő helyzetben a gyermek, így a panaszok fél-egy éves korra rendszerint megszűnnek. A csecsemők többsége tehát kinövi, de a reflux nagyobbaknál is jelentkezhet.

A reflux tünetei nagyobb gyerekeknél

– Mindig vegyük komolyan, ha egy óvodás vagy iskolás korú gyerek mellkasi fájdalomra panaszkodik, de a gyakori böfögésre is érdemes odafigyelni, mert a reflux során visszajövő levegő is előidézheti.

– A különböző fogászati problémák is felkeltik a gyanút. Ha a gyermek rendszeresen mossa a fogait, de rossz szájszagot tapasztalunk, vagy az ápolás ellenére romlanak a fogai, szintén gondoljunk erre az eshetőségre is. A savas gyomornedv a szájban is érezhető savanyú ízt okozhat, a szájüregbe került gyomorsav és emésztőnedvek pedig kikezdik a fogzománcot.

– A közösségbe került gyerekek gyakran betegeskednek, ám gondoljunk arra, hogy ha elhúzódó köhögés, sípoló légzés, orrfolyás, arcüreggyulladás, rekedtség, visszatérő torokfájás jelentkezik, reflux is állhat a háttérben.

A reflux kezelése gyerekeknél

Reflux során a nyelőcső alsó záróizma nem működik megfelelően, ezért a savas gyomortartalom visszaáramlik a garat irányába. Ez okozza a felsorolt tünetek és szövődmények megjelenését. Csecsemőkori bukás során rendszerint nincs szükség gyógyszeres kezelésre, elegendő a tápszer cseréje, idővel a gyerek kinövi a betegséget.

Nagyobbak esetében azonban a helyzet már nem ennyire egyszerű, esetükben ugyanis a refluxot ugyanazok az okok váltják ki, mint a felnőtteknél. Bármi előidézheti, ami a gyomor és nyelőcső közötti izom ellazulását okozza, vagy a gyomorra irányuló nyomást növeli. Ezek közé tartozik az elhízás, a túlevés, bizonyos ételek és italok, valamint egyes gyógyszerek.

Nagyobb gyermekeknél, egyéntől függően gyomorsav csökkentő gyógyszerek adásával mérsékelhetőek a panaszok. Emellett a reflux kezeléséhez javasolt néhány életmódbeli változtatást is bevezetni:

- hasznos az ágy fejvégének megemelése,

- naponta több, kisebb étkezés bevezetése,

- a panaszokat okozó ételek és italok – pl. savanyú, fűszeres, zsíros ételek, csokoládé – kerülése,

- a rendszeres mozgás.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!