Megállíthatatlan az antarktiszi jégmező olvadása

Forrás: ng.hu
A szakértők az egykori klimatikus átalakulásokat vizsgálták.

Az utolsó jégkorszakot követő természetes felmelegedés alatt voltak olyan ismétlődő periódusok, amikor nagy mennyiségben váltak le jéghegyek az Antarktiszról. Michael Weber, a Bonni Egyetem geológusa és kollégái új tanulmányukban azt írják, egy-egy ilyen klimatikus fordulópont elindulásához csupán egy évtized kellett, a következmények évszázadokon át jelentősek maradtak – számol be az egyetem oldala. A szakértők úgy vélik, hogy jelenleg is épp egy ilyen fordulópontot élünk.

Ahhoz, hogy megértsék, milyen következménnyel járhat a mostani, ember okozta klímaváltozás, a kutatók rendszerint a múltbéli, természetes éghajlati átalakulások hatásait vizsgálják. A csapat ezúttal az antarktiszi jégpajzsra fókuszált.

A szakértők olyan egykori jéghegyeket kerestek, amelyek leváltak, egy ideig úsztak, majd elolvadtak. A folyamat során a jégből olyan törmelék szabadult fel, amely felhalmozódott az óceán fenekén. Weberék 3,5 kilométeres mélységből vettek üledékmagokat.

A kutatók nyolc olyan időszakot azonosítottak, amikor az utolsó glaciális maximum óta visszahúzódhatott a jégpajzs. Minden periódusra igaz, hogy egy évtizeden belül destabilizálódott a jégpajzs, a globális tengerszint pedig évszázadokra vagy akár egy évezredre megemelkedett.

Az eredményeket a csapat modellekkel, egy nyugat-antarktiszi jégmaggal, valamint furatmintákkal is igazolta. Weber szerint adataik összhangban vannak az egyre gyarapodó bizonyítékokkal, melyek alapján az elmúlt évtizedekben tapasztalt antarktiszi olvadás egy visszafordíthatatlan tengerszint-emelkedést jelezhet.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!