Kardiovaszkuláris területen a legjobbak között a SOTE

Forrás: Semmelweis Egyetem
Több szakterületen is javított korábbi pozícióján a Semmelweis Egyetem a „US News Best Global Universities” 2022-es rangsorában. Az egyetem idén is 8 orvos- és egészégtudományi szakma tekintetében került fel a listára, mindegyik területen az első helyen állva hazai szinten.

Idén is a „Kardiológia és kardiovaszkuláris rendszer” kategóriában érte el a legjobb helyezést, ahol egyedüli magyar egyetemként jegyzik: a tavalyi 87. helyén 32 pozíciót javítva, immár a világ 55. legjobbja lett ezen a területen. 2020-ban még a 112. helyezést érte el, vagyis két év alatt 57 helyet lépett előre. A listán olyan intézményeket utasított maga mögé, mint a Heidelbergi Egyetem, a Cambridge Egyetem vagy az Ultrechti Egyetem. Az első helyen a Harvard Egyetem található.

Az egyes indikátorok elemzéséből látható, hogy kardiovaszkuláris szakterületen kiemelkedő az egyetemi közlemények nemzetközi szintű idézettsége, ebből a szempontból a Semmelweis Egyetem a 4. a világon. (Az erre vonatkozó mutató azt vizsgálta, hogy az egyetemhez köthető összes, ezen a területen megjelent tudományos közlemény mekkora része tartozik a világ legtöbbet idézett publikációinak felső egy százalékába.) A nemzetközi együttműködést tekintve az intézmény a 6., míg az úgynevezett „normalized citation impact” (normalizált idézettség hatás) terén a 15. az intézmény a szakterületen. (Ez az egyes közlemények hasonló korú, típusú (article/review), azonos szakterületű közlemények átlagos idézettséghez viszonyított arányát mérő indikátor.)

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

Kardiológia és kardiovaszkuláris rendszer témában a 2016-2020 közötti időszakot tekintve a Semmelweis Egyetem kiemelt szerzői közé tartozik dr. Merkely Béla rektor, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója (idézettség: 3540, publikációs száma: 181, „Highly Cited” közlemények száma: 5); dr. Ferdinandy Péter tudományos és innovációs rektorhelyettes, a Farmakológiai és Farmakoterápiás Intézet igazgatója (idézettség: 1712, publikációk száma: 30, „Highly Cited” közlemények száma: 7); valamint dr. Maurovich Horvat Pál, az Orvosi Képalkotó Klinika igazgatója, a Radiológiai Tanszék vezetője (idézettség: 836, publikációk száma: 68).

Jelentősen, 34 helyet lépett előre az egyetem Endokrinológia és metabolizmus területén, ahol egyedüli magyar intézményként szerepelve a rangsorban immár a 121. helyen áll. Itt a „sokat idézett cikkek százalékos aránya, amelyek a legtöbbet idézett 1% közé tartoznak” nevű indikátor esetében érte el az egyetem a legjelentősebb fejlődést. Emellett az egyetem ezen a szakterületen a legjobb 100 közé tartozik a konferenciák, a normalizált idézettség hatás és a nemzetközi együttműködés indikátoraiban is.

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A korábbi helyezéséhez képest szintén előrelépett az intézmény a Biológia és biokémia (312. hely a tavalyi 321. után), a Sejtbiológia (198. hely a tavalyi 202. után), a Klinikai orvostudomány (198. hely a tavalyi 200 után), valamint a Molekuláris biológia és genetika (344. hely a tavalyi 345. után) rangsorban is. Ideg- és viselkedéstudomány terén a 324., Onkológia terén pedig a 218. helyen áll a Semmelweis Egyetem.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!