Hogyan hat a PCOS a nőiség megélésére?

Forrás: Budai Endokrinközpont
PCOS - manapság egyre több fogamzókorú nő kapja kézhez ezt a diagnózist. Az állapot okozta tünetek sajnos nagyban kihathatnak az érintett mindennapjaira, hiszen nem csak abban mutatkozhat meg, hogy nehezen - vagy egyáltalán nem - megy a teherbeesés.

Ha mégis pozitívat mutat a teszt, akkor nem csak ott a félelem, hogy könnyen vetélés lehet a vége, de a libidón, sőt a külsőn is meglátszódhat egyfajta stigmaként a zavar. Balog Melinda, a Nőgyógyászati Központ pszichológusa arról beszél, vajon hogy lehet PCOS esetén a lehető legjobban megélni a nőiséget?

Meddőség, pattanások, túlsúly, szakáll, bajusz - PCOS tünetei is lehetnek

A PCOS egy olyan komplex zavar, mely endokrinológiai és nőgyógyászati vonatkozású is egyben. Az állapot során ugyanis domináns tüsző helyett több kisebb ciszta jön létre a petefészekben. Ennek oka, hogy hormonális eltérések miatt nem megy végbe megfelelően a tüszőérés-és repedés.

Gyakran akkor derül fény a problémára, amikor az érintett leteszi a fogamzásgátlót, mert családot szeretne alapítani (a fogamzásgátlók elnyomják a panaszok nagy részét, így előtte nem mindig tűnik fel a rendellenesség). Ekkor jönnek sorra a problémák: vérzészavarok, teherbeesési nehézségek, vetélés. Ha mindez még nem lenne elég, az érintetteknek olyan kellemetlen és zavaró tünetekkel kell megküzdeniük, mint a hajhullás, túlsúly, libidócsökkenés. Mivel az állapot során a férfi nemi hormonok túlsúlyba kerülnek a női nemi hormonok rovására, így olyan panaszok is jelentkezhetnek, mint a fokozott szőrösödés férfiakra jellemző területeken - vagyis sötét, erős szőrszálak jelenhetnek meg a bajusz és az áll területén.

Látható tehát, hogy a PCOS nagy eséllyel hat negatívan a nők önbizalmára. De vajon hogy lehet ezen túllépni? Ha betegség húzódik a háttérben, miként lehet valamit megőrizni nőiességünkből?

Ha a nőket kérdezzük, vajon mitől érzik magukat nőnek, akkor általában az anyaság, a nőiességre jellemző testi jegyek, a csábítás képessége és a szexualitás, intimitás kerül fókuszba. A PCOS sajnos mindre rányomhatja a bélyegét, ami igencsak alá tudja ásni a nők önbizalmát, hiszen nem megy könnyen sem a teherbeesés, a külsőn is sokszor nyomot hagy a betegség, ráadásul a szexuális étvágy is megváltozik. Természetesen megfelelő terápiával a tünetek csökkennek/megszűnnek, ám ez egyrészt időbe telhet, másrészt hosszan elhúzódó, akár maradandó pszichés terheket róhat a betegekre.

Hogy lehet visszahozni az önbizalmat PCOS esetén? Hogy érezheti magát ismét nőnek egy nő?

Az, hogy egy betegség mennyire befolyásolja az énképet, függ a páciens személyiségének stabilitásától, annak sokszínűségétől és rugalmasságától, megküzdési repertoárjától. A női szerep mellett még számos egyéb területen vannak társadalmi szerepeink (munka, hivatás, barátságok, rokoni szerepek stb.). Aki több szerepben él meg elégedettséget, azt kevésbé billenti ki az egyensúlyából, ha egy szerepben nehézségei adódnak. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a nőiségben megélt nehézségek ne befolyásolnák a személy pszichés jóllétét.

A fizikai terápia mellett a gyógyulási, tünetcsökkentési időszakban a pszichológiai konzultációk során a kliens mellett állva, őt támogatva közösen feltérképezik a szereprepertoárját, és azokat a jellemzőket, amelyek a nőiség megéléséhez még hozzájárulnak, és amelyekre nincs hatással a PCOS. Ezeket és az egyéb szerepekben megélt pozitív élményeket igyekszünk erősíteni, míg a kliens a negatív érzéseket egy biztonságos közegben élheti meg, kerekedhet felül rajtuk. Támogatják őt abban, hogy sikeresen mozgósíthassa a megküzdési módjait a betegséggel szemben. Párkapcsolati téren pedig segítik a társsal való őszinte, intim kommunikációban. Egy ilyen betegséggel való sikeres megküzdés pszichés növekedést és a párkapcsolat megerősödését, új szintre emelését is eredményezhet.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!