Tényleg csodát tudnak tenni a samponok?

2010. 11. 24.
Szerző: S.T.
A samponok a reklámokban csodát ígérnek. Dúsít, eltünteti a korpát, ápolja a hajat. Kell ennél több?
Tények és tévhitek keringenek a levegőben. Tényleg igaz, hogy ha több a hab, jobban tisztul a haj, vagy a gyártók csak a fogyasztók megtévesztése miatt teszik bele a samponba?

Tisztitó sampon szükséges ahhoz, hogy megszabaduljunk a kosztól, és a hajformázó szerektől

Ha nem használ mindenféle hajformázót, mint a zselé vagy a vax, nem szükséges extra mélytisztitó samponnal a hajnak esni. Elég hetente egyszer használni, ugyanis nem csak a rárakódott kosztól tisztítja meg a hajat, hanem képes tönkretenni s.

Mindennapi hajmosás árt a hajnak

Az amerikaiak nagy része el sem tudja képzelni, hogy hajmosás nélkül induljon munkába. Akiknek zsíros a hajuk és mindennap mossák a hajukat, mindenképp használjanak gyengéd hatású sampont. Azok akik szárazabb hajjal rendelkeznek válasszanak olyan sampont, amiben ápoló anyagok is vannak, mint a növényi olajok. A babasampon is jó megoldást jelenthet, és kevesebb kemikália van benne, mint a felnőtteknek szóló változatban.

Kettő az egyben?

A kondicionáló és a sampon misztikus egyveleget alkot. Az egyik ápol, a másik viszont tisztit. A kettő keverése nem szerencsés megoldás, mert bármilyen jó is a termék, valamelyik hatása csak kompromisszumok árán tud megvalósulni. Ezért érdemesebb egy külön ápolót beszerezni. Nem feltétlenül kell a teljes hajra kenni, zsíros hajúak elég ha a végeket ápolják ilyen módon.

Időnként sampont kell cserélni, mert a haj hozzászokik

A haj nem él. Ezért nem is tud hozzászokni semmihez. Ha valaki megtalálja a magának való sampont, akkor használja azt.

Szilikon? Jó vagy rossz?

Ma már számos hajápoló termék hirdeti magán, hogy nem tartalmaz szilikont.

PEG, PPG - Polietilénglikol, Polipropilénglikol a leggyakrabban használt tenzidek, melyek gyártásánál mérgező harci gázok keletkeznek

Laureth - szulfát - szintén PEG, PPG csoportba tartozik. A TH - végződés mindig ezt a csoportot jelzi
Szódium lauril - ökológiai szempontból nem káros, de igen agresszív tenzid. Gyakran használják a natur ill. bio termékekben

Dimethicon(e) - Szilikon termékek, a CON - végződés mindig ezt a csoportot jelzi
Paraffin - az olajipar hulladéka. Hasonlóan viselkedik, mint a szilikon
Glicerin - egy anyag, mely nedvességet ad ill. a terméket nedvesen tartja. Az anyag, olyan mint ezernyi kis szivacs, melyek a tárolt nedvességet leadják. De később újra meg kell töltődjenek, de akkor már a bőrünk nedvességét szívják magukba.

Lanolin - gyapjúból nyerik, valamint általában paraffinnal keverik. A juhoknál alkalmazott peszticidek és fungicidek miatt gyakran idéznek elő allergiás reakciókat.

Liposzómák - igen finom szemcséjű zsírgolyócskák, melyek áthatolnak a bőrön és így kitűnő szállító szerepet töltenek be, egyéb anyagok bevitelére is. A hatásuk nem belátható, mivel mélyre hatolnak be.

Kollagén - a bőr saját kollagénje biztosítja a bőr feszességét, elasztikusságát, mely idővel alábbhagy. A bevetett kollagén egy testidegen anyag, általában sertésből vagy halból előállított. A szervezet ezt a testidegen kollagént nem fogadja be, ezért kell egy trükk hozzá. A krém tartalmaz egy ún. immunrendszer blokkoló anyagot, mely engedi bejutni a testidegen kollagént. Miután a blokkoló anyag elvesztette hatását, a szervezet védekezik a testidegen anyag ellen, mégpedig kis helyi gyulladással. Ezáltal feldagad a bőr felület és kisimultak az apróbb kis ráncok. Ez az állandó feszülés és leapadás a bőrt még ráncosabbá teszi.


Ha inkább a természetes megoldások hívei vagyunk, válasszuk a biosamponokat. Manapság a drogériák polcai tömve vannak az ilyen termékekkel. A hagyományos samponok kevesebb felületaktív anyagot tartalmaznak, ezért kevésbé habzanak, de ugyanolyan jól tisztítják a hajat. Az egyik legfőbb eltérés a kétféle sampon között, hogy a természetes változatban kevesebb a tartósítószer. Ezek arra szolgálnak, hogy elpusztítsák a baktériumokat és megnöveljék a felhasználhatóságuk idejét, ám sok esetben allergiás reakciót válthatnak ki. A természetes termékekben tartósítószerként legtöbbször szódium-benzonátot és alkoholt használnak.

A természetes hajápolók aktív összetevői, vagyis azok, amik puhává és fényessé varázsolják fejünk ékét, az aloe vera, a jojobaolaj és az aminosavak. Illatanyagnak is ezeket az összetevőket használják, így 100 százalékban mentesek a szintetikus fragmentumoktól, amik ugyan olcsóbbak, ám allergének is lehetnek.

Sok esetben az ilyen samponokhoz színezékeket sem használnak, azok ugyanis a hagyományos termékek esetében is csak dekorációs szerepet töltenek be, valós hatásuk nincsen.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!