Érdekli-e a macskát, hol van a gazdája?

Forrás: ng.hu
Vajon hogyan jön rá a macska, ha nem látja a gazdáját, hogy az épp merre tartózkodik?

Japán kutatók vizsgálták meg azt az égető kérdést, hogy vajon honnan tudja a macska, ha épp nem látja az otthon lévő gazdiját, hogy az merre van a lakásban. Az anekdoták szerint az emberrel együtt élő macskákat egyáltalában nem érdekli, mit csinál a gazdájuk, vagy épp mi történik körülöttük. Kivételek leginkább csak az etetési idő körül fordulnak elő, azonban az új kutatás szerint a helyzet mégse ennyire unalmas: igenis érdekli a macskát, hogy mit csinál, merre jár a gazdi. A vizsgálati eredményeket a PLOS One folyóirat közölte.

Sok állat számára jelent előnyt, ha képesek a környezetük tagjait (akár fajtársat, akár ellenséget) mentálisan követni, vagyis ki tudják találni az adott állat tartózkodási helyét akkor is, ha azt nem látják. Ehhez különböző, a hangokon alapuló stratégiákat alkalmaznak. Ez az ún. tárgypermanencia képessége, vagyis hogy tudjuk, hogy ha valamit nem látunk, az még létezik. Az e képességgel rendelkező állatok közt van számos főemlős, legközelebbi rokonainkat beleértve, illetve medvék, kutyák és a macskák is. Cerkófmajmokkal végzett kísérletekből ismert, hogy azok hangszórón lejátszott hangok alapján képzelték el fajtársaik helyét. Amikor a kísérletekben a fajtárs rendre nem ott jelent meg, ahol a hangok alapján várta volna a majom, az állatok igencsak meglepődtek – ezt a viselkedésük, gesztusaik árulták el.

A japán kutatók most a macskákkal végeztek hasonló, hangszórós, „teleportálós” kísérleteket a macskák otthonában, illetve macskás kávézókban. A macska elképesztően jó hallású és a füle arra is alkalmas, hogy az egészen halk zörejek alapján követni tudja például a nem látott zsákmány rejtett mozgását. A kísérletekben a macskákat egy külön szobában helyezték el és mind a szobában, mind pedig azon kívül hangszórót szereltek fel. Ezeken aztán különféle hangokat játszottak le hol a szobában, hol az azon kívüli hangszórón. A hangok lejátszása közepette videók készültek minden cicáról, és később ezeket a videókat elemezték.

A lejátszott hangok közt olyan is megszólalt – először a szobában lévő hangszórón, majd rögtön utána a helyiségen kívül lévő hangszórón –, amelyen az adott macska gazdája a cica nevét mondta. A videókat kiértékelve kiderült, hogy amikor hirtelen máshol hallották megszólalni a gazdit, mint egy pillanattal korábban, a cicák igencsak meglepődtek. Az eredmény ugyanaz lett tehát, mint a cerkófok és fajtársaik hangjával végzett vizsgálatokban. A cica, ha nem is mutatta külön jelét ennek, igenis követte, hogy épp merre van a gazdája, mégpedig annak hangja alapján. A tesztek során kiderült, hogy egyedül csak a gazdi hangjára reagáltak így a macskák, semmi más hang esetében nem érdekelte őket, hogy hol a hang forrása (legyen szó idegen emberről, más macska hangjáról, vagy random környezeti zajokról). Ilyenkor jelét se mutatták a meglepetésnek, ha a hang másutt szólalt meg.

A kísérletek alapján megállapították a kutatók, hogy a macska a hangok alapján készít mentális térképet a gazdája tartózkodási helyéről.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!