Már heti egyszeri jógázás is pozitívan hat az egészségre

Forrás: ELTE PPK
Az ELTE PPK kutatói egy tízalkalmas kurzust vizsgálva bizonyították, hogy már heti egyszeri jógázással fejlődés érhető el az egyensúly, a hajlékonyság és a core-izomerő tekintetében.

A jóga napjainkban egyre elterjedtebb, pozitív fizikai és mentális hatását pedig korábbi tudományos kutatások is bizonyították. Kérdés azonban, hogy milyen rendszerességű és mennyiségű gyakorlástól várhatunk javulást fizikai és fiziológiai egészségünkre nézve.

A PPK Egészségfejlesztési és Sporttudományi Intézetének kutatói arra voltak kíváncsiak, hogy vajon heti egyszeri jógagyakorlás is elegendő-e ahhoz, hogy kedvező változás történjen a fizikai fittségben és a szív- és érrendszert érintő mutatókban.

A kutatásba összesen 82 egészséges, női egyetemista hallgatót vontak be, akik közül 49-en egy tízalkalmas, kezdő szintű jógakurzuson vettek részt heti rendszerességgel, míg a 33 főből álló kontrollcsoport nem jógázott. A kutatók egy héttel a kurzus előtt és után is végeztek méréseket a hallgatók általános fizikai állapotára vonatkozóan.

Az eredményekből kiderült: már a heti egyszeri kezdő szintű jógagyakorlás után is javult az egyensúly, a hajlékonyság, valamint a core-izomerő (törzsizomzat) mindössze 10 alkalmat követően. A testtömeg-index (BMI), a testzsírszázalék, valamint a nyugalmi szívfrekvencia és szívfrekvencia-variabilitás tekintetében azonban nem történt kimutatható változás.

A vizsgálat szerint tehát azok, akik szabadidő hiányában csak heti egyszer tudnak sportolni, ugyanúgy megtapasztalhatják a mozgás egészségre gyakorolt pozitív hatásait. A fejlődés bekövetkeztével ráadásul idővel növekedhet a rendszeres testmozgás iránti elkötelezettség, és a folyamat egy pozitív önmegerősítő körbe vezethet – mutattak rá a kutatók.

Csala Barbara, Szemerszky Renáta, Körmendi János, Köteles Ferenc és Boros Szilvia tanulmánya a Frontiers in Public Health c. folyóiratban jelent meg.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!