Kitörölni a nyomasztó emlékeket

2010. 11. 24.
Szerző: Z.Zs.
Nem csak a nagy csalódásokra gondolok, itt vannak a háborús veteránok, azok akik valamilyen erőszakot szenvedtek el, vagy akiket más trauma ért.
A John Hopkins egyetem kutatói szerint egy nap lehetőségünk lesz törölni a rossz emlékeket. A gyógyszeres kezelés még messze van, és számtalan erkölcsi és gyakorlati kérdésre kell még választ találni, de a kutatók szerint ha egy bizonyos fehérjét eltávolítanak az agy félelemközpontjából, akkor azzal ki lehet törölni az emlékeket.

Amikor valakit súlyos trauma ér, az elraktározódik a memóriában, és hatással van az életünkre- mondta el Richard L Huganir a Hopkins professzora. Ha lehetőség volna rá, hogy gyógyszerekkel manipuláljuk az agyat, az nagyban megkönnyítené a Poszttraumás stress-zavar kezelését.

Sok kérdést vet fel a lehetőség. Ha kitörlünk minden rosszat ami történt velünk, hogyan leszünk képesek tanulni a hibáinkból? Másrészt viszont sok százezer embernek jelenthetne megnyugvást.

Az már bebizonyosodott hogy egyfajta viselkedésterápiával ki lehet törölni az emlékeket, de többen visszaestek, és a régi emlékek visszatértek.

Huganir megvizsgálva a folyamatot arra jutott, létezik a sebezhetőség ablaka. A fehérjék jeleket kötnek össze, ezek pedig vándorolnak az agyon belül. A fehérjék instabilitása miatt ezeket viszonylag könnyen el lehet távolítani gyógyszerrel vagy viselkedésterápiával.

A kutatók egereken kísérleteztek, de úgy vélik az emberekben ugyanaz a folyamat zajlódik le. A rágcsálók egy hangot hallottak, és közben áramütést kaptak, így kialakult egy félelem a hangtól. A hang a fehérjék termelését beindította, mely egy nap alatt megváltoztatta a félelemközpont szerkezetét. Ha ezt visszafelé is meg lehet majd ismételni, akkor viszonylag egyszerűen lehet majd kitörölni az emlékeket, ami segíthet az áldozatok kezelésében, főleg azoknál akik nem kapnak azonnal orvosi segítséget. A PTSD hónapokkal az események után is ki tud alakulni, és nagy károkat okozhat.

Paul Root Wolpe az Emory Egyetem etikai kutatóintézetének igazgatója szerint, a rossz emlékek kitörlése és a személyiség megváltoztatása között nincs igazán különbség, és komoly etikai aggályokat vet fel, mert számos előre nem látható kelepcét tartogat.

A PTSD-ben szenvedők, mint az iraki vagy afganisztáni háború túlélői általában nem egy emléktől szenvednek. Ha ezeket mind kiradírozzák, az már jelentősen megváltoztatná a személyiséget. A 2004-ben bemutatott Egy makulátlan elme örök ragyogása jól példázza mi történhet egy ilyen esetben.

Ha egy ember életéből kitörlünk valamilyen eseményt, akkor egyszerűen lyukak maradnak az emlékezetében és ez megzavarhatja az embert. Az új technika egy csomó visszaélésre is okot adhatna, pont túl csábító volta miatt.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!