Milyen a magyar nők nemi élete?

Forrás: Astoria Agency
Az ország szextesztje című reprezentatív online kutatás arra keresi a választ, hogy miként élik meg szexualitásukat a 18-49 év közötti magyar nők.

Míg a kutatás első két része főleg az együttlétek és a partnerek mennyiségére koncentrált, a folytatás leginkább a minőségre. Kiderült, hogy a nők többsége színlelte már az orgazmust, tízből hat hölgy elégedett a nemi életével, valamint a párkapcsolatban élők jobban érzik magukat az ágyban, mint a házasok.

Alkalmi légyottok közben a többség színleli az orgazmust

A 18-49 éves magyar nők több mint fele színlelt már orgazmust. Hét százalékuk ráadásul rendszeresen megteszi ezt, míg 47% azt mondta, hogy előfordult néhány alkalommal egy kis színjáték. A válaszadók között kisebbségben vannak azok, akik saját bevallásuk szerint soha nem játszották meg magukat az ágyban.

Az orgazmust színlelők nagy többsége (59%) a harmincas korosztályból kerül ki, míg a 18-29 évesek 51%-a, a negyveneseknek pedig 52%-a „színészkedik” szex közben. A családi állapot nagy mértékben befolyásolja, hogy mennyire élnek a nők ezzel a módszerrel: míg az alkalmi kapcsolatokban gyakran előfordul (73%), addig a párkapcsolatban és a házasságokban már csak a nők alig több mint fele (53-54%) tetteti, hogy a csúcsra ért.

„Ijesztő, hogy párkapcsolatban és házasságban a válaszadó nők fele színleli az orgazmust. A színlelt orgazmussal a nő azt az üzenetet küldi, hogy számára nem fontos a saját örömszerzés az együttlét során, vagy azt a hitet erősíti, hogy párjának „macera” lenne őt a csúcsra juttatni. A kapcsolat így fokozatosan veszít az intimitás és a kötődés mélységből, amit az orgazmus tud megadni” – mondta Rozs Erika szexuálpszichológus.

A szakértő szerint a nők legtöbb esetben azért választják a színlelést, hogy ne okozzanak csalódást a partnerüknek. „Gyakran hallom, hogy azért játszik valaki hamis orgazmust, mert ezzel próbál magas izgalmi szintet elérni, hogy tényleg legyen orgazmusa, bár ez a megoldás ritkán vezet a csúcs felé. Összességében elmondható, hogy a színlelés nem javítja a szexet, hanem elhidegüléshez vezet” – tette hozzá Rozs Erika.

Elégedetlenek a szexszel a negyvenesek

Az ország szextesztjében arra is keresték a választ, hogy a fiatal magyar nők összességében mennyire elégedettek a szexuális életükkel. Tízből hat nő (60%) nyilatkozott úgy, hogy teljesen rendben van életének ez a része, míg tízből négy nő (24%) – jellemzően a partner hiányára hivatkozva – mondta azt, hogy nem elégedett. Tizenhat százalék azoknak az aránya, akik azt mondták: ugyan van partnerük, de nem élvezik vele a szexet.

A negyvenes nők azok, akiket a legkevésbé boldogít szexuális életük. A negyedik x-en túl csak a kitöltők kicsivel több mint fele (56%) nyilatkozott úgy, hogy minden rendben van az ágyban, a fiatalabbak körében 7-8%-kal jobb eredmények születtek. Míg az igazán fiataloknak jellemzően a partner hiánya jelenti a legnagyobb gondot, addig a negyveneseknél az, hogy lenne ugyan kivel párnacsatázni, ám nem kielégítő vele a szex. Utóbbi korcsoportban minden ötödik nő mondta azt, hogy a partnere nem tudja kielégíteni.

„A negyvenes nők elégedettségi mutatója nagyon nem fest jó képet a hazai szexualitás minőségéről és milyenségéről. Ebben az életkorban már a korábbi élmények komoly nyomokat hagynak. A megszokott forgatókönyvek unalmasak lehetnek, a szexuális problémák elmélyülhetnek, a gyerekvállalás után megváltozott szexuális élet lelombozhatja a nőt. Sokszor a korábbi rossz tapasztalatok miatt és segítség hiányában a nők egy része akár le is mond a szexről életének ebben az időszakában” – kommentálta az eredményeket Rozs Erika.

A házasság nem tesz jót az ágycsatáknak?

A kutatás rámutatott, hogy a stabil partnerrel rendelkezők érzik magukat a legjobban, de nem feltétlenül azok, akik a kapcsolatukról papírral is rendelkeznek. Míg a párkapcsolatban lévők 80%-a köszöni szépen, boldogan szeretkezik, addig ez a házasságban élőknek csak a 69%-ára igaz. Az alkalmi partnereket fogyasztók még kevésbé boldogok: nekik csak az 55%-uk elégedett. Arra a válaszra, hogy van kivel szexelni, de nem jó vele, a házas megkérdezettek 30%-a klikkelt, míg a párkapcsolatban élőknek csupán 13%-a.

Mint az életben szinte mindennek, a jó szexuális életnek is a kommunikáció a kulcsa. A kutatás kíváncsi volt rá, hogy mennyire számít tabunak a téma a párok között. Jó hír, hogy a hölgyek 61%-a mondta azt, hogy ő bizony minden gond nélkül felhozza az intim témákat, és csak 8%-uk utasítja el teljesen ennek a lehetőségét. A legkevésbé az idősebek nyitottak: míg a 20-asok és 30-asok 70%-a természetesnek találja, hogy beszéljenek kedvesével a szexről, addig a negyveneseknél ez csak 53%-ra jellemző.

„A negyvenes korosztály valamikor a nyolcvanas években kaphatta az első felvilágosítást a szüleitől vagy leginkább az iskolában, ami annyira sem volt komplex, mint manapság. Leginkább azt tanították, hogy nem beszélni kell a szexről, hanem csinálni, aztán majd összeszokik a partnerével, és „minden rendben lesz”. A szex tabusítva volt a legtöbb akkori családban, így nem volt kivel beszélni erről. Sokszor tapasztalom, hogy a nők nem tudják, hogyan mondják el a szexuális igényeiket, milyen szavakat használjanak, hogy fejezzék ki magukat és a legszomorúbb, hogy sokan nem is tudják, mire vágynak igazán” – magyarázta a kutatás eredményeit a szexuálpszichológus.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!