Laktózérzékenység vagy tejallergia okozza panaszait?

Forrás: Budai Allergiaközpont
Sokan összekeverik, pedig más a kiváltó ok és eltérő diétát is igényel. A tejallergia és tejcukor-érzékenység közötti különbségeket dr. Németh Alíz gasztroenterológus, hepatológus, a Budai Allergiaközpont orvosa foglalta össze.

Más okozza a tüneteket

Tejfehérje allergia a felnőttek 1-2%-ánál, a gyermekek 6%-ánál jelentkezik. A gyerekek többsége – 90%-ban – 3 éves kor körül kinövi. Tejallergia esetén a tejfehérje miatt jelentkeznek a tünetek. A tej kazein és laktalbumin alkotórészeire adott azonnali allergiás válasz, ami IgE antitest termelődésével jár. Ez tehát egy valódi allergia, ami az immunrendszer működésének zavarából ered.

A tejcukor-érzékenység, vagy másnéven laktóz intolerancia azonban nem allergia, kialakulásában az immunrendszer nem érintett, tüneteit egy enzim, a szervezetben a tejcukort lebontó laktáz enzim hiánya okozza. Ha a laktáz enzim nincs, vagy csökkent mennyiségben van csak jelen a szervezetben, akkor a tejcukor lebontása a vékonybélben nem tud tökéletesen végbemenni. Ez pedig kellemetlen tünetek megjelenését eredményezi.

A tejallergia és a laktózintolerancia tünetei

A tejallergia diagnózisára leggyakrabban csecsemő- vagy kisgyermekkorban kerül sor, amikor a baba először fogyaszt tejterméket. Akár az anyatejjel átjutó tejfehérjék is kiválthatják az első panaszokat, de a tejtartalmú ételek fogyasztása után is megjelenhetnek az első tünetek. Allergiát jelezhetnek a tejfogyasztás után fellépő tünetek: csalánkiütés, ekcéma, hasmenés, hasi görcsök, hányinger, hányas, puffadás, fulladás, asztma és nyelvduzzanat, gégevizenyő nagyon súlyos esetben.

Laktóz intolerancia előfordulhat gyerekek körében is, általában 5 éves kor felett kezdődik, tüneteinek súlyossága a szervezetben termelődő laktáz mennyiségétől is függ. Felnőttek körében inkább a tejcukor-érzékenység által okozott panaszokkal találkozunk – magyarázza dr. Németh Alíz. Nagyon sokan fordulnak hozzánk gyakori puffadás miatt, de a tejet, tejcukrot tartalmazó étkezések után fél-egy órával jelentkező intenzív bélhangok, hasmenés is jellegzetes tünet. A laktóz intolerancia megjelenésének oka lehet, hogy a termelődő enzim mennyisége az életkor előrehaladtával természetes módon is csökken, ezen kívül öröklött enzimhiány vagy bizonyos fertőzések is előidézhetik a panaszokat.

A kivizsgálás módja is eltérő

Tehéntej allergia gyanúja esetén fontos a tüneti napló vezetése, amiben feljegyezzük, hogy milyen ételek fogyasztása után jelentkeztek a tünetek. A diagnózishoz allergia-vérvizsgálatra is szükség van, a vérben megemelkedett ellenanyag (IgE) szint igazolja az allergiát.

Laktóz intolerancia gyanúja kapcsán hidrogén kilégzéses tesztet végeznek. Adott mennyiségű vízben oldott tejcukor fogyasztása után, megadott időközönként, több alkalommal egy készülékbe kell lélegezni. A bélben nem megfelelően lebomlott tejcukrot, az erjedési folyamatot emelkedett hidrogén-gáz koncentráció jelzi, ez mutatható ki a készülékkel.

A diéta is különböző

Tejallergia esetén érdemes komponens alapú vizsgálattal ellenőrizni, hogy a tejfehérje allergén melyik összetevője okozza az allergiát, ugyanis bizonyos komponensek esetén sütve, főzve, tehát hőkezelés után fogyaszthatók a tejtermékek. Más esetben viszont a tejtermékeket, akár még a nyomokban tartalmazó élelmiszereket is teljesen kerülni kell, ami egy elég szigorú diétát jelent. Ez esetben szigorúan kerülni kell a tejfehérje fogyasztását nyomokban is!

Laktóz intolerancia esetén a diéta megengedőbb, laktózmentes tejtermékek fogyaszthatók. Egyéni érzékenységtől is függ a diéta súlyossága, érdemes mindenkinek kitapasztalni, hogy mi az amennyiség, amit adott tejtartalmú élelmiszerből el tud fogyasztani. Ha csak kismértékben csökkent a laktáz enzim mennyisége a szervezetében, akkor akár enyhébb panaszok nélkül is tud kisebb mennyiséget fogyasztani – tanácsolja dr. Németh Alíz. Szükség esetén pedig étkezések előtt laktáz tablettát bevéve meg lehet előzni a kellemetlen tünetek kialakulását.

A tejfehérje allergia és a tejcukor-érzékenység mellett létezik még egy harmadik állapot, amikor szintén panaszokat okoz a tejtartalmú ételek fogyasztása. A tejfehérje intolerancia nem allergia, hanem egy késői reakció, melynek során IgG típusú ellenanyag termelődik a tejfehérjék hatására az immunrendszerben, általában mennyiségtől függően okoz panaszt. A tünetek órákkal a tejfehérje fogyasztása után lépnek fel: puffadás, teltségérzet, hasi fájdalom, ekcéma, fejfájás, hangulatzavar, széklet változásai (hasmenés, székrekedés). A tejintolerancia igen gyakori betegség, a felnőttek 20-30%-át érinti.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!