Milyen vitaminokat szedjünk asztmásként?

Forrás: Tüdőközpont
Ha egyes vitaminokból hiányállapot alakul ki a szervezetünkben, az hozzájárulhat bizonyos elváltozások megjelenéséhez, de a már meglévő betegségek tünetei is fokozódhatnak. Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász elmondja, milyen vitaminokat javasolt szedniük az asztmás betegeknek.

D-vitamin: több okból is fontos az asztmásoknak

A D-vitaminról már néhány éve tudjuk, hogy nemcsak a csontok épségének megőrzéséért fontos szedni. Az őszi és téli időszakban a hiányállapot megelőzésének érdekében lényeges a D-vitamin pótlás, mert nagymértékben hozzájárul az immunrendszer működéséhez. Az asztmás tünetek fellángolásának gyakori okai a különböző légúti fertőzések. Az immunrendszer támogatásával ezek gyakoriságát csökkenteni lehet, ezáltal az asztmás tünetek felerősödését is meg tudjuk előzni.

C-vitamin: gyulladáscsökkentő és antioxidáns

Légúti betegségek kezelésében már jól ismerjük használatát. Szedése támogatja a felépülést, segíthet lerövidíteni a náthából történő lábadozás idejét. Vizsgálatok szerint segít a légutakat károsító oxidatív stresszt mérsékelni.

Egy kutatás alapján pedig az asztmával járó légutak fokozott érzékenységét és a gyulladást is hatékonyan mérsékli. Egy kis számú résztvevővel zajlott kutatás azt is igazolta, hogy a C-vitamin képes csökkenteni a légutak fizikai aktivitás hatására létrejövő beszűkülését, ezáltal a testmozgás által okozott asztmás tünetek ellen is jótékony hatású lehet.

Az étkezésre és a mozgásra is figyelni kell

A táplálékkiegészítők szedésével és a vitaminpótlással kapcsolatban fontos mindig az egész képet nézni. Ha a vitaminhiány az egyoldalú, például finomított szénhidrátokban és zsírban gazdag, de rostokban szegény táplálkozás következménye, akkor az általános egészségi állapot érdekében is szükséges ezen változtatni.

A D- és C-vitamin mellett az omega-3 zsírsavak gyulladáscsökkentő szerepét is vizsgálták már több kutatásban, és kedvező eredményekről is beszámoltak, elsősorban enyhébb vagy közepes erősségű asztmás tünetekkel küzdők esetében.

Ám arra fel kell hívni a betegek figyelmét, hogy a táplálékkiegészítők csak megfelelő étkezés és rendszeres mozgás mellett tudják megfelelően kifejteni a hatásukat. A mozgás szerepe sem elhanyagolható, hiszen a túlsúly mellett is fokozódó asztmás panaszokra lehet számítani, de az elhízott és dohányzó asztmásoknak is több gyógyszerre van szükségük a tünetmentesség eléréséhez. 

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!