Meggyullad a gyomor

Szerző: Z.Zs.
Ha valaki hetente legalább két alkalommal érzi, hogy ég a gyomra akkor felmerül a gyanú, hogy gastrooesophagealis refluxbetegség (GERD) kínozza.

A betegség lényege, hogy a gyomorsav visszafolyik a nyelőcsőbe, mert az a szelep ami a nyelőcsövet és a gyomrot elválasztja magától kinyílik, így adva utat a gyomorsavnak.

Ennek a meghibásodásnak több oka is lehet. Okozhatják bizonyos ételek, mint a hagyma vagy a borsmenta, a túl sok étel, az alkohol. A tünetek közt megtaláljuk a savanyú ízt a szájban és a égő érzést a mellkasban. De a GERD előfordulhat gyomorégés nélkül is. Ekkor krónikus köhögés, rekedtség, mellkasfájdalom jelentkezhet, és olyan érzés mintha valami be lenne ragadva a torokba.

A tünetektől függően a kezelés lehet étrendi változtatás, savlekötők, vényköteles gyógyszerek és végül műtét is. A betegséget minden esetben kezelni kell, mert a visszafolyó gyomorsav megrongálhatja a nyelőcsövet.

Mi okozza a betegséget?

Az étkezés során az étel a nyelőcsövön keresztül a gyomorba kerül. Küzben kinyíilik egy szelet, majd bezáródik. Ha nem záródik be, vagy csak részlegesen, akkor beszélünk GERD-ről.

Tünetek:

- Gyomorégés
- égő meleg érzés a mellcsont mögött- sokszor éjszaka
- furcsa íz a szájban
-köhögés


Diganosztika:

az orvos a vizsgálatok után gyomorsavcsökkentőt írhat fel. Ha ezek hatnak, és az égő érzés elmúlik, akkor a problémát a gyomorsav okozza.

Kezelés

Enyhébb esetekben segíthetnek a vény nélkül kapható savlekötők, vagy H2 gátlók, illetve a protonpumpa gátló gyógyszerek. Az étkezés megváltoztatása, a fogyókúra, vagy más életmód változtatás szintén segíthet. Ha viszont mindezek hatására nincs javulás, akkor mindenképp fel kell keresni egy orvost, és további kivizsgálást kérni. Egyes esetekben előfordulhat, hogy műtétre kerül a sor, ekkor a zárószelepet erősítik meg.

A terhes nőket gyakran sújtja ez a betegség, de szerencsére legtöbbször az életmód változtatás segít, a savlekötők pedig nem jelentenek veszélyt a babára. A tünetek általában a gyermek megszületése után megszűnnek.

Hogyan lehet kontrollálni a betegséget?

Mint írtuk az életmód változtatás segíthet.

- napi 2-3 bőséges étkezés helyett, 4-5 kisebb

- Az étkezés után legalább teljen el 2-3 óra a lefekvésig. A késő esti snackek nem segítenek.

- Sajnos a csokoládé, a menta és az alkohol sincs jó hatással a betegségre, mert ellazítja a nyelőcsövet.

- Van akinél a paradicsom, a narancs, a kávé és más savban gazdag élelmiszerek is tüneteket okozhatnak. Érdemes megfigyelni, hogy melyik napszakban okoznak problémát ezek az ételek.

- A cigaretta sem tesz jót a betegség esetén

- Éjszakai gyomorégés esetén 15-20 cm-re érdemes megemelni a fejrészt habszivacs ékkel. A párnák helyett, melyek csak a nyaki szakaszt emelik érdemes az egész felsőtestet kissé feljebb támasztani.

- A szoros ruhák is ronthatnak a betegségen. Viszont a fogyás segíthet a probléma megszüntetésében.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!