Hogyan ismerhető fel idejében a demencia?

Forrás: felejtek.hu
A szellemi hanyatlás lehet egy előrehaladó, egyre romló betegség vezető tünete, de számos idegrendszeri működési zavar is járhat átmeneti szellemi hanyatlással. Dr. Prinz Géza, a Neurológiai Központ neurológusa, pszichiáter, infektológus szerint a vizsgálatok célja azon betegségek felismerése, amelyekre elérhetők terápiás eljárások.

A demenciáknak több típusa ismert

A progresszív demencia, azaz az előrehaladó elbutulás az agysejtek elvesztésével járó neurológiai betegség, melynek számos oka lehet.

Vaszkuláris demencia: az agy körülírt vérellátási zavarának, illetve az oxigénellátás csökkenésének következménye, amely az idegsejtek pusztulásához vezet. Ezt eredményezheti a kis erek elzáródása, mini stroke-ok sorozata, vagy a nagy verőerek elzáródása nyomán kialakult agylágyulások.

Lewy - testes demencia: rendellenes szerkezetek, Lewy-testek jelennek meg az agyban, és ezek vezetnek az idegsejtek elhalásához.

Fronto-temporális demencia: az agy ezen területein rendellenes fehérjelerakódások okozzák a neuronok elhalását.

Kevert demencia: többféle típusú demencia van jelen, és a tünetek is igen változatosak.

Lassú vírusbetegségek okozta demenciák, mint például a Jacob-Creutzfeld kór.

A legismertebb demenciával járó betegség: az Alzheimer-kór

Az Alzheimer-kór általában fokozatosan jelentkezik: először csak enyhe memória zavarokkal, tanulási nehézségekkel. Jel lehet a megfelelő szó használatának nehézsége, problémamegoldó képesség hanyatlása, döntéshozatalok nehezedése, vagy a tárgyak 3 dimenzióban történő érzékelésének zavara.

Az Alzheimer-kórban - és más típusú demenciákban is - az első fő tünet a rövidtávú memória romlása: az érintettek elfelejtik, amit nem sokkal korábban tettek vagy mondtak, de a régmúlt eseményeire még teljesen tisztán emlékezhetnek. A mindennapi rutin feladatok, mint amilyen a tisztálkodás, az öltözködés, az evés egyre nehezebb, végül kivitelezhetetlenné válik számukra. Inkontinenssé válhatnak, az esetek többségében magatartásuk, személyiségük is megváltozik. Összességében a teljesítőképesség mind mentális, mind fizikális szinten folyamatosan csökken; a betegek egy idő után önellátásra is képtelenné válnak, egyre nagyobb mértékű – 24 órás – felügyeletet igényelnek, végül legtöbbször valamilyen testi betegség szövődménye okozza a páciensek halálát, például tüdőgyulladás.

Milyen tünetekkel forduljunk neurológushoz?

– Rövidtávú emlékezetkiesés

– A mindennapi tervezés, döntéshozatal, figyelem nehézségei

– Beszédzavar (afázia)

– Begyakorolt mozgások zavarai (apraxia)

– Tárgyak, személyek felismerésének nehézsége (agnózia)

– Pszichés változások, zavarok (szorongás, félelem, depresszió)

– Motiváció hiánya, korábban kedvelt tevékenységek feladása

– Személyiség megváltozása: agresszivitás, zárkózottság, közömbösség, nyugtalanság stb.

– Alvászavarok, éjszakai ködös tudatállapotok megjelenése

– Vegetatív zavarok: széklet-, vizeletürítés szabályozása

A diagnózis felállításához az egyéb szellemi hanyatlást okozó folyamatok kizárása szükséges. Ehhez az előzmények ismerete, a beteg megfigyelése, fizikális vizsgálata, kognitív tesztek elvégeztetése ad segítséget. Ha felmerül az agysorvadás gyanúja, ennek megjelenése nagy felbontó képességű képalkotó eljárásokkal (MRI) könnyen láthatóvá válik. A demencia kezelésére nincsenek jól bevált módszerek, és sajnos egyelőre oki kezelés sem létezik, a tüneti kezelés azonban a páciensek egy részénél fékezheti a betegség előrehaladását. Ez pedig mind az érintettnek, mind a családnak komoly segítséget jelenthet, így már az első jelek felfedezésekor érdemes orvosi segítséget kérni.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!